SERİ   : 2020/03/08                                                                                         TARİH : 24/03/2020

KONU:  Koronavirus Salgınına Karşı Alınan Finansal Destekler  

BANKALAR TARAFINDAN AÇIKLANAN KORONAVİRÜS SALGINI İLE İLGİLİ DESTEKLER 
 
Dünya sağlık örgütü tarafından Pandemi olarak ilan edilen Koronavirüs salgını nedeniyle bu süreci en az hasarla atlatabilmek amacıyla bankalarımızın basına açıkladıkları ekonomik istikrar paketler aşağıdaki gibidir.

1) Ziraat Bankası A.Ş.:  
 
a) 31.03.2020 tarihinde ödenmesi gereken dönem sonu taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firma ve bireysel müşterilerin talepleri üzerine söz konusu ödemelerin ertelenmesine imkan sağlamıştır.

b) Nakit akışı bozukluğu için ödeme sorunu yaşayan müşterilerin mevcut kredilerini; 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde ise 12 aya kadar ilave süre tanımak suretiyle uygun vadeli yapılandırma uygulaması sağlanacaktır.

c) Personel maaşlarını Ziraat Bankası üzerinden ödeyen firmaların 2020/02 dönem sonu itibariyle mevcut istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla önümüzdeki 3 aylık personel maaş giderleri kadar ilave limit imkanı tanınacaktır.

d) Kredili müşterilerimiz tarafından Ziraat Bankası üzerine keşide edilmiş çeklerini ödenmesi amacıyla kullanmak üzere; genel kredi limitlerini arttırılarak ilave nakit kredi limiti tahsis edilecektir. e) İşletme sermayesi ihtiyaçlarına karşılıklı olmak üzere Ziraat Bankası kurumsal kredi kartı ve DBS limiti bulunan müşterilerin kurumsal kart limitleri arttırılacaktır. 
 
2) Türkiye Halk Bankası A.Ş.: 
 
a) 31/03/2020 tarihine kadar faiz ve anaparasını ödeyemeyen firmalar ve bireysel müşteriler bu döneme ilişkin ödemeleri ertelenecektir.

b) Esnaf ve Sanatkarların kullandıkları kredilerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vadesi gelecek olan anapara ve faiz ödemelerini ödeme vadelerinden itibaren 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenebilecektir.

c) Müşterilere ilişkin 6 aya kadar ödemesiz dönemde olmak kaydıyla uygun vadeli yapılandırma yapılabilecektir.

d) Ödemesiz dönem turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde 12 aya kadar uzatılabilecektir. 

3) TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI A.Ş. 
 
a) 30/06/2020 tarihine kadar taksit ödemelerinde esneklik sağlanması.  

b) İşletmelerin kullanmış olduğu mevcut formların uygun ve sektörel durumları göz önüne alınarak ödemesiz dönemli olarak yeniden yapılandırılması.

c) Turizm ve şehir içi toplu taşıma dahil en çok etkilenen sektörlere özgü FON kullandırılması ve 12 aya kadar ödemesiz dönemli olarak yapılandırılması.

d) Personel maaş ödemeleri hizmeti alan işletmelerin 3 aylık maaş gideri kadar 1 yıllık vadeli FON kullandırılması.

e) Firmaların Vergi ve SGK gibi kamusal ödeme yükümlüklerini kolaylaştırmak amacıyla 3 ay ödemesiz 12 aya kadar taksit imkanı tanınacaktır. 
 
4) TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.: 
 
a) 30/04/2020 tarihine kadar ihtiyaç duyulması halinde anapara/faiz taksit ödemelerini ilave bir koşul olmaksızın 30/06/2020 tarihine kadar erteleyebilecektir.

b) Salgın sebebiyle mali bünyesi olumsuz etkilenen başta turizm, Lojistik, Avm, Perakende sektörü olmak üzere sektör ayrımı olmaksızın her bir ihtiyaç vaka bazında değerlendirilecek, ödemesiz dönem dahil gerekli tüm destekler verilecektir.

c) KOBİ’LERİN VE mikro işletmelerin tabana yaygın yararlanmasını teminen salgın öncesi girdiği ticari yükümlüklerin yerine getirilebilmesi amacıyla mevcut limitlerle desteklenmesi ve ilave limit için imkan sağlanacaktır.

d) Maaş anlaşması olsun olmasın banka müşterilerinin önümüzdeki 3 aya ait maaş ödemeleri herhangi bir istihdam azaltımı yapmamaları kaydıyla gerekirse ilave limit tahsili suretiyle desteklenecektir.

e) Sağlık ve gıda başta olmak üzere müşterilerin alışveriş anında ihtiyaç duyması halinde kredi kartı limitleri arttırılacaktır.

f) POS ve ÖKC ücretleri 3 ay boyunca ertelenecek. Bireysel müşterilere tüketici kredisi, kredi kartı ve ek hesap ödemelerini 3 ay boyunca ertelenecektir. 
 
5) QNB FİNANSBANK A.Ş.: 
 
a) Kredi kullanan bireysel ve tüzel müşteriler, ödeme sıkıntısı çekmeleri durumunda bankaya başvurarak kredi, anapara, faiz ve komisyon ödemelerini 3 ay erteleyebilecektir.

b) Dönemsel olarak etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren tüzel müşterilerden nakit akışı problemi yaşayanlara 6 ay ile 1 yıl ödemesiz dönemi kapsayacak şekilde yapılandırma imkanı sağlayacaktır. 

6) YAPI VE KREDİ A.Ş.: 
 
a) Bireysel ve tüzel müşterilerin 30/04/2020 tarihine kadar olan anapara, faiz ve taksit ödemeleri talep edilmesi halinde mevcut koşullarla 30/06/2020 tarihine kadar ertelenecektir.

b) Bireysel ve tüzel müşterilerin günlük Bankacılık ihtiyaçları ve ticari faaliyetlerini mevcut limitlerle desteklenmesi ve ek limit imkanları sağlanacaktır.

c) Yapı Kredi mobil, Yapı Kredi internet şubesi ve ATM’lerden yapılacak EFT/Havale ve kartsız para yatırım-çekme işlemlerinden 1 ay boyunca ücret alınmayacaktır. 
 
7) TÜRK EXİMBANK A.Ş.: 
 
a) Türk Eximbank’ın TCMB kaynaklarından ve kendi kaynaklarından kullandırdığı kredilerin vadesi 30/06/2020 tarihine kadar gelecek kredi geri ödemelerinde firmaların talepleri doğrultusunda 3 ila 6 aya kadar uzatılacaktır.

b) Bu bağlamda ihracatçıların faiz ödemeleri de 6 aya kadar ertelenebilecektir.

c) Kısa vadeli kredilerde 2 yıl olan taahhüt kapama süresi henüz taahhüdü kapatılmamış olan ve taahhüt süresi dolmasına karşın ceza uygulanmamış olan krediler ile haziran sonuna kadar kullanılacak tüm krediler için 3 yıla çıkartılarak ihracatçılara ihracat yapmaları için verilen ilave süre 1 yıl arttırılmıştır.  

d) Reeskont kredilerinin azami 1 yıl olan kredi vadeleri 2 yıla çıkartılacaktır.

e) Haziran ayı sonuna kadar alıcı firmaların sigortalı firmalardan talep edeceği 3 aya kadar ki vade uzatımlarında sigortalı firmalardan herhangi bir ek sigorta primi alınmayacaktır. Ayrıca sigortalı firmalar tarafından ödenmekte olan sigorta primleri ve alıcı analiz ücretlerinin vadelerini 30 gün uzatılarak sigorta ürününden yararlanan ihracatçılara kolaylık sağlanmıştır. 
Bugünden itibaren Bankalar ve Finans kuruluşlarınca açıklanacak olan ilave ekonomik tedbir paketleri takip edilerek en kısa sürede tarafınıza iletilecektir. 
Ayrıca bugün basına yansıyan ve henüz tebliğ edilmeyen Denizbank A.Ş. ve Garanti BBVA A.Ş.’nin de yukarıda adı geçen bankaların sağladığı imkanları uygulayacağı belirtilmiştir. 
Saygılarımızla. 
 
   Bülent KONCA                                          R. Tevfik YILMAZ                           Mehmet DEMİR  

Yeminli Mali Müşavir                                 E. Banka Başmüfettişi                    Yeminli Mali Müşavir