SERİ   : 2019/01/06                                                                                                                    21.01.2019

            KONU: Nakit Sermaye Artırımında 2018 Yılına İlişkin Dikkate Alınacak Faiz Oranı.

                           

 

Kurumların nakit sermaye artırımları üzerinden hesaplayacakları tutarın kurum kazancından gider olarak indirimi; sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmına isabet eden tutarın T.C. Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı kullanılarak hesaplanacaktır.

 

Nakit sermaye artırımları üzerinden hesaplama yapılırken ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50'sinin kurum kazancından indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

 

Şirketlerin aktif büyüklükleri, ortaklarının hukuki niteliği, çalışan personel sayıları ve yıllık net satış hasılatlarına göre veya sermayenin kullanıldığı yatırımdan elde edilen gelirlerin kurumun esas faaliyeti kapsamında olmayan faiz, kâr payı, kira, lisans ücreti, menkul kıymet satış geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden oluşmasına göre ya da sermayenin kullanıldığı yatırımların teşvik belgeli olup olmadığına veyahut makine ve teçhizat veya arsa ve arazi yatırımları için sermayenin kullanıldığı alanlar itibarıyla ya da bölgeler, sektörler ve iş kolları itibarıyla ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye veya %100’e kadar artırmaya; halka açık sermaye şirketleri için halka açıklık oranına göre %150’ye kadar farklı uygulatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

 

2018 yılına ilişkin olarak indirim uygulamasında T.C. Merkez Bankası tarafından en son açıklanan %27,04 oranı dikkate alınacaktır.

 

İndirim tutarının hesaplanmasında, T.C. Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan ticari krediler faiz oranı dikkate alınacağından, bu indirimden; geçici vergi dönemlerinden sadece dördüncü geçici vergilendirme dönemi ve 2018 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde yararlanılır.

  

Bilgilerinize sunulur.

 

Bülent KONCA

Güney ÇINAR

Mehmet DEMİR

Yeminli Mali Müşavir

(SMMM/ Genel Koordinatör)

Yeminli Mali Müşavir