SERİ      : 2020/05/34                                                                                   TARİH : 05/05/2020

KONU      : KÇÖ ve Covid-19 Uygulamasının Bildirimi

 

KISA ÇALIŞMA VE COVİD-19 ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMALARININ İŞÇİLERE BİLDİRİMİ

 

Bilindiği üzere, Kısa Çalışma Ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında “… Uygunluk tespiti sonuçları Kurum birimince işverene bildirilir. İşveren durumu, işyerinde işçilerin görebileceği bir yerde ilan eder ve varsa toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına bildirir. İlan yoluyla işçilere duyuru yapılamadığı durumlarda, kısa çalışmaya tabi işçilere yazılı bildirim yapılır.” hükmüne yer verilmiştir.

Süreç içerisinde Kısa Çalışma Uygulamasına başvurmuş olan işverenlere, İş Kur tarafından bildirimler yapılmaya başlanmıştır.

Ayrıca, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasına başvurulmayan veya başvurulmakla birlikte koşulları taşımadıkları için Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanamayan işçiler için de 17.04.2020 tarihi itibari ile Covid-19 Ücretsiz İzin uygulaması imkanı getirilmiştir.

Bu aşamada, gerek Kısa Çalışma Ödeneği, gerekse Covid-19 Ücretsiz Uygulaması ile ilgili olarak, yukarıda yer verilen Yönetmelik ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uyarınca işçilere bildirimde bulunulması gerekmektedir.

Söz konusu bildirimlerle ilgili örnek ilan/bildirim yazısına ekte yer verilmiş olup; arzu eden işverenlerimizin bu formları kullanabileceklerdir.

Bilgilerinize sunulur.

 

 

Bülent KONCA

İsmail OTLUBEL

Mehmet DEMİR

Yeminli Mali Müşavir

SGK E. Başmüfettişi

Yeminli Mali Müşavir

 

EK-1

COVİD-19 ÜCRETSİZ İZİN BİLDİRİMİ

 

Tarih: …./…./2020

 

Sayın : ……………………..

  1. NO.: …………………..

 

            Koronavirüs salgını kaynaklı zorlayıcı sebep ve 4857 sayılı İş Kanununun Geçici 10. maddesi kapsamında, tarafınıza önceden bildirilecek çalışma/vardiya çizelgesinde belirtilecek zamanlar itibariyle, ay içinde ücretsiz izne gönderilmenize karar verilmiştir. Ücretsiz izinli olduğunuz süre zarfında hizmetinize ihtiyaç duyulması halinde işe davet edilebileceksiniz.

            Ücretsiz izinli olduğunuz gün sayısı kadar, her ay nakdi ücret desteği kapsamında günlük 38,94 TL. destek tutarı, ilgili ayı takip eden ayın 8'i itibari ile Türkiye İş Kurumu tarafından maaş hesaplarınıza yatırılacaktır. 

            Bu süre zarfında işe girmeniz, yaşlılık aylığı almaya başlamanız, herhangi bir sebeple silâh altına alınmanız, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işten ayrılmazın gerekmesi veya geçici iş göremezlik ödeneği (istirahat parası) almaya başlamanız gibi ücret desteği almanıza engel durumları işverenliğimize bildirmeniz gerekmektedir. Bu bildirimlerin yapılmaması dolayısı ile işverenliğimizin uğrayacağı zararı tarafınıza rucü hakkımız saklıdır.

            Bilgi edinilmesini rica ederiz. 

 

 

Yetkili imzalar 

İnsan Kaynakları Müdürü 

İşveren/İşveren Vekili

 

("Okudum, anladım, bir nüshasını elden teslim aldım" şeklindeki cümleyi aşağıya elle yazınız.)

 

..............................................................................................................................................

İşçi Adı Soyadı : 

Tarih : 

İmza : 

 

 

EK-2

KISA ÇALIŞMA UYGULAMASINA İLİŞKİN

İLANEN BİLDİRİM

 

Tarih: ……/…./2020

 

Bilindiği üzere, koronavirüs salgınına ilişkin ekonomik kararlar 18 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı’nca açıklanmış; program maddeleri içerisinde Kısa Çalışma Ödeneğinin devreye alınacağı belirtilmiştir.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 2 nci maddesi uyarınca, gerek Corona virüsü (COVID-19) vakalarının küresel ekonomide ve çalışma hayatında yarattığı aksamalardan, gerek    genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara  çalışamadıkları  dönem  için  kısa  çalışma  ödeneği ödenebilecektir.

Bu kapsamda, Türkiye İş Kurumu'na yapmış olduğumuz Kısa Çalışma Ödeneği başvurumuz, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Geçici 25 inci madde doğrultusunda onaylanmış olup; işyerimizde .../..../2020 -  ..../..../2020 devresinde Kısa Çalışma Uygulamasına geçilmiştir.

Söz konusu uygulama kapsamında, Türkiye İş Kurumu'na verilen Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesinde adı geçen ve kısa çalışma ödeneğine hak ettiği belirtilenlerin kısa çalışma ödenekleri çalışmaya konu ayı takip eden ayın 5'i itibari ile Türkiye İş Kurumu tarafından banka/PTT Bank hesaplarına yatırılacaktır.

 Kısa çalışma ödeneği; aylık yapılacak kısa çalışma gün sayısının, uygulama başlangıç tarihi itibari ile son 12 aylık prime esas kazanç tutarının ortalamasının %60'ına isabet eden günlük tutar (bu tutar asgari ücretin %150’sini geçemeyecektir) ile çarpılması suretiyle hesaplanacaktır.

Kısa Çalışma Uygulamasından ödenek alınırken başka bir işe girme, yaşlılık aylığı almaya başlama, herhangi bir sebeple silâh altına alınma, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işten ayrılma veya geçici iş göremezlik ödeneği (istirahat parası) alma gibi Kısa Çalışma Ödeneği almanıza engel durumları işverenliğimize bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirimlerin yapılmaması dolayısı ile işverenliğimizin uğrayacağı zararı tarafınıza rucü hakkımız saklıdır.

Bilgi edinilmesini rica ederiz. 

 

EK-3

KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI BİLDİRİMİ

 

Tarih: ……/…./2020

 

 

Sayın : ……………………………

T.C. NO.:…………………………

 

 

            Koronavirüs salgını kaynaklı zorlayıcı sebep nedeni ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 2 nci maddesi uyarınca Türkiye İş Kurumu'na yapmış olduğumuz Kısa Çalışma Ödeneği başvurumuz, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Geçici 25 inci madde doğrultusunda onaylanmıştır. Bu kapsamda, işyerimizde …./..../2020 -  ..../..../2020 devresinde Kısa Çalışma Uygulamasına geçilmiştir.

        Söz konusu uygulama kapsamında, Türkiye İş Kurumu'na verilen Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesinde adınıza yer verilmiş olup; Kısa Çalışma Uygulanacak dönem zarfında, aylık yapılacak Kısa Çalışma gün sayısı ve  uygulama başlangıç tarihi itibari ile son 12 aylık prime esas kazanç tutarınızın ortalamasının %60'ına isabet eden günlük tutar (bu tutar asgari ücretin %150’sini geçemeyecektir) üzerinden hesaplanacak Kısa Çalışma Ödeneği, çalışmaya konu ayı takip eden ayın 5'i itibari ile Türkiye İş Kurumu tarafından banka/PTT Bank hesaplarınıza yatırılacaktır.

          Bu süre zarfında işe girmeniz, yaşlılık aylığı almaya başlamanız, herhangi bir sebeple silâh altına alınmanız, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işten ayrılmazın gerekmesi veya geçici iş göremezlik ödeneği almaya başlamanız gibi Kısa Çalışma Ödeneği almanıza engel durumları işverenliğimize bildirmeniz gerekmektedir. Bu bildirimlerin yapılmaması dolayısı ile işverenliğimizin uğrayacağı zararı tarafınıza rucü hakkımız saklıdır.

              Bilgi edinilmesini rica ederiz. 

 

 

Yetkili imzalar 

İnsan Kaynakları Müdürü 

İşveren/İşveren Vekili

 

 

 

 

("Okudum, anladım, bir nüshasını elden teslim aldım" şeklindeki cümleyi aşağıya elle yazınız.)

 

..............................................................................................................................................

 

İşçi Adı Soyadı : 

Tarih : 

İmza :