SERİ   : 2019/04/19                                                                                                                02.04.2019

            KONU : 2019 Yılında Uygulanacak Ücret Ve Prim Desteği

 

    4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesine 7166 sayılı Kanunla eklenen fıkra uyarınca, “1/2/2019 ila 30/4/2019 tarihleri arasında, 2018 yılı Ocak – Aralık devresinde, en az işçi bildirilen aydaki sigortalı sayısına ilave olarak işe alınan,


İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenlerle feshedilmesi hariç olmak üzere, işe alındıkları tarihten itibaren dokuz aylık sürede iş sözleşmesi feshedilmeksizin çalıştırılan,”

Sigortalılar için, 7103 sayılı Kanun teşviki ile birlikte işe alındıkları ay dâhil üç aylık süre için prim ödeme gün sayısının 67,36 Türk lirası ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın, işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarına mahsup edilmesi öngörülmüştür.

Konu hakkında, 23.02.2019 tarihli ve 2019/02/07 tarihli sirkülerimiz ile işverenlerimiz bilgilendirilmişti.

Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan 22.03.2019 tarihli ve 2019/07 sayılı genelgede açıklanmış olup; sirkülerimizde yapılan açıklamalara ilave olarak, bahse konu genelgede belirtilen hususlara aşağıda yer verilecektir.

  1. GENEL ŞARTLAR:

Söz konusu destekten yararlanabilmek için;

Sigortalı açısından:

1/2/2019 ila 30/4/2019 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) işe alınmış olmak,

Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsiz olmak,

İşe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede on günden fazla 5510/4-a ve c bendi ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510/4-1-b ve Ek- 6 ve Ek:9 kapsamında sigortalı bildirilmemiş olmak,

İşyeri Açısından:

Özel sektör işvereni olmak,

2018 yılı Ocak – Aralık devresinde, en az işçi bildirilen aydaki sigortalı sayısına ilave olarak işçi çalıştırmak,

İlave alınan işçiyi, iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenlerle feshedilmesi hariç olmak üzere, işe alındıkları tarihten itibaren dokuz aylık sürede iş sözleşmesi feshedilmeksizin çalıştırmak,

Prim belgelerini ve tahakkuk eden primleri yasal süresinde vermek/ödemek,

Prim, gecikme zammı ve idari para cezası borcu bulunmamak,

Şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

2018 yılı Ocak – Aralık devresinde, en az işçi bildirilen aydaki sigortalı sayısının tespitinde, “0” gün ve “0” kazanç bildirilen sigortalılar dikkate alınacaktır.

2018 yılı için geriye yönelik olarak işverence kendiliğinden verilen veya mahkeme kararı, kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgi-belgeler veya denetim raporu sonucu düzenlenen prim belgeleri, sigortalı için e-SGK/IsverenSistemi üzerinden tanımlama tarihinden sonra, ilave sigortalı sayısının belirlenmesinde dikkate alınmayacaktır.

2019 yılı için uygulanacak 7103 teşviki uygulamasında, 2018 yılı Ocak – Aralık devresinde bildirimi yapılan sigortalı sayısının ortalaması, 7166 sayılı Kanunla öngörülen prim+ücret desteği için ise 2018 yılı Ocak – Aralık devresinde en az işçi bildirilen aydaki sigortalı sayısı esas alındığından; https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi ekranında, TEŞVİK VE TANIMLAR menüsünde “4447/Geçici 19. Madde Listeleme/Silme” başlığı altında, 7103 ortalama sigortalı sayısı ile Prim ve Ücret Desteği İçin İlave Olunacak Sayı farklı rakamlar olarak yer alacaktır.

Örneğin, 2019 yılı 7103 ortalaması 15, ücret desteği için 2018 yılında en az işçi bildirilen aydaki sigortalı sayısı 13 olan işyerinde, 2019 yılı Mart ayında tüm sigorta kollarına tabi 16 kişinin bildirilmesi ve bunlardan 2’sinin 7103 kapsamında, 4’ünün ise 7166 kapsamında işe alınmış olmaları halinde;

İşverenin, ilave 1 sigortalı için 7103 kapsamında prim ve vergi,

01.02.2019-30.04.2019 devresinde işe alınan 3 sigortalı için ise prim+ücret+vergi,

Desteğinden yararlanma imkanı olacaktır.

3 aylık ücret desteği şartlarını taşıyan sigortalılar açısından, 2018 yılı ortalamasına ilave olmaları şartıyla, üç aylık süreden sonra 7103 teşviki için öngörülen 18 ay veya 12 aylık süreden kalan süre kadar 7103 teşvikinden yararlanmaya devam edebileceklerdir.

2019 YILINDA TESCİL EDİLEN İŞYERLERİ VEYA 2018 YILINDA SİGORTALI BİLDİRİMİ YAPILMAYAN İŞYERLERİ İÇİN ÜCRET VE PRİM DESTEĞİ UYGULANMAYACAKTIR.

  1. İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ İLE İLGİLİ HUSUSLAR:

            7166 kapsamında işe alınan sigortalının iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenlerle feshedilmesi hariç olmak üzere, işe alındıkları tarihten itibaren dokuz aylık sürede iş sözleşmesi feshedilmeksizin çalıştırılması gerekmektedir.

            İş Sözleşmesinin;

1- Deneme süreli iş sözleşmelerinin işverence feshi,

4- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafında haklı neden bildirilmeden feshi,

5- Belirli süreli iş sözleşmesinin işverence feshi,

15- Toplu işçi çıkarma,

17- İşyerinin kapanması,

19- Mevsim bitimi,

20- Kampanya bitimi,

22- Diğer nedenler,

25- İşçi tarafından, işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareketi sebebi ile fesih,

34- İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih,

Nedenleriyle feshedilmemesi gerekmektedir.

Diğer taraftan “16-Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli” nedeniyle feshedilmesi halinde, işverenin ilave dokuz ay çalıştırılma süresinin nakil gittiği işyerinde tamamlanması gerekmektedir.

Görüleceği üzere Genelgede, ücret desteğinden yararlanılan üç aydan sonra işçinin çalıştırılması gereken ilave dokuz aylık devrede, teşvikin geri alınmasına neden olan işten çıkış nedenleri sayılmıştır.

 Dolayısı ile yukarıda belirtilen nedenler dışındaki işten çıkış nedenleri, ücret desteğinden yararlanılan sigortalının dokuz ay çalıştırma taahhüdünün ihlal sebebi sayılmayacaktır.

 Ücret desteğinden yararlanılan sigortalının ilave dokuz ay çalıştırılmaması durumunda, sigortalının 7103 sayılı Kanun teşvikinden yararlanma şartlarını sağlaması kaydıyla, sadece ücret desteği geri alınacaktır.

  1. ÜCRET DESTEĞİNDEN YARARLANILACAK SÜRE:

            1/2/2019 ila 30/4/2019 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) işe alınan sigortalılar hakkında, işe alındıkları ay dahil 3 (üç) aylık süre ücret ve prim desteğinden yararlanılacaktır.

  1. ÜCRET VE PRİM DESTEĞİ TUTARLARI:

            İşverenler şartları taşıyan işçiler açısından prim ödeme gün sayısının 67,36 TL. ile çarpımı sonucu bulunan tutar, işverenin SGK’ya olan borçlarına mahsup edilecektir.

 Hesaplanan tutar cari ay işveren borcuna mahsup edildikten sonra bakiye tutar sonraki ay/aylara devredecek; işyerinin kapanması, işverenin mahsuba konu edilecek başka işyerinin bulunmaması halinde, kalan destek tutarı iptal edilecektir.

Mahsup, takip eden cari ay işveren borcundan başlanılarak mahsup edilecektir.

Asıl işverenin borcu olmaması halinde, ücret desteği alt işveren borcuna mahsup edilebilecektir.

  1. ALT İŞVERENİ BULUNAN İŞYERLERİ AÇISINDAN:

            Alt işverenler de ücret desteğinden yararlanabileceklerdir. Bunun için;

Asıl işverenin gerek kendisinin gerekse alt işverenlerin borcunun bulunmaması,

Alt işverenin ise sadece kendi borcunun bulunmaması,

 Her bir alt işveren açısından yalnızca kendi bildirdiği sigortalıların diğer şartları taşıması,

Gerekmektedir.

  1. DİĞER HUSUSLAR:

 7166 kapsamında olmasına karşın ücret ve prim desteğinden yararlanmayan işverenlerin, yararlanılmayan ayı/dönemi takip eden altı ay içinde, internet ortamında veya bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine kağıt ortamında müracaat etmeleri halinde, bu talepleri dikkate alınacaktır.

Teşvikten yararlanacak sigortalıların e-SGK/IsverenSistemi üzerinden tanımlanması sırasında “Ücret Desteğinden Yararlanmak İstemiyorum” butonunun seçilmesi halinde, sadece prim desteğinden yararlanılacaktır.

Ücret desteğinden yararlanan işyerinin, başka bir ünitenin görev alanına giren adrese nakli durumunda, kalan ücret desteği süresi yine işyerinden devam edecektir.

Yararlanılan prim ve ücret desteği tutarı, gelir ve kurumlar vergisi açısından gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacaktır..

Bilgilerinize sunulur.

 

 

Bülent KONCA

İsmail OTLUBEL

Mehmet DEMİR

Yeminli Mali Müşavir

(SGK E. Başmüfettişi)

Yeminli Mali Müşavir