SERİ   : 2019/03/11                                                                                                12.03.2019

            KONU : Temel Fatura Senaryosunda Düzenlenen e-Faturanın İptali

                                      

                Bilindiği gibi “Temel Fatura” senaryosu ile düzenlenen e-faturanın iptali Türk Ticaret Kanununun 21.  Maddesi gereğince fatura düzenlenmesinden itibaren 8 gün içinde harici itiraz yoluyla itiraz ederek iptal edilebilmekte ancak e-Fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinden iptal ve itiraz (red yanıtı) edilememekteydi. 

               Söz konusu harici itiraz yoluyla yapılan fatura iptalleri ise yine aynı kanunun 18. Maddesinde de belirtildiği gibi noterler aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta (KEP) sistemi kullanılarak yapılabilmektedir. 

            Bundan sonra Temel Fatura senaryosundan düzenlenen e-faturanın iptali yine harici itiraz yoluyla yapılabileceği gibi  “e-fatura İptal Portalı” üzerinden de itiraz/iptal işlemi gerçekleştirilecektir. Böylece sistem içi itiraz ve iptal yolu açılmış bulunmaktadır. 

            Temel Fatura senaryosu kullanılmak suretiyle düzenlenen sistem içinde iptal edilebilmesi için; öncelikle faturayı düzenleyen tarafından fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal talebi e-fatura İptal Portali aracılığı ile oluşturulması ve iptal taleplerine ilgili faturanın alıcısı tarafından iptal talebine onay verilmesi ile gerçekleştirilecektir. Fatura alıcısı tarafından iptal talebine portal aracılığı ile onay verilmedikçe sistem üzerinde iptal edilmemiş, geçerli faturalar olarak kabul görecektir. 

Konuya ilişkin kullanım kılavuzu e-fatura sisteminde mevcuttur.

 

Bilgilerinize sunulur.

 

  

Bülent KONCA

Hasip TAMER

Mehmet DEMİR

Yeminli Mali Müşavir

(Vergi Bölüm Bşk)

Yeminli Mali Müşavir