SERİ   : 2019/05/21                                                                                                            16.05.2019

                KONU : Döviz Satış Bedeli Üzerinden Binde Bir Oranında Vergi Alınması

 

15 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazete’de  yayımlanan  Cumhurbaşkanı Kararı ile kambiyo  satış tutarı üzerinden binde 1 oranında BSMV alınacaktır.

Bu düzenleme ile; Spekülatif amaçlı döviz alım-satımı  engellenerek, döviz kurundaki hızlı artışın frenlenmesi hedeflenmiştir.

Daha  önce, 1998 yılında başlatılan bu vergileme, 2008 yılında  kaldırılmıştı, uygulama yayımlanan bu karar ile  tekrar  başlamış oldu.

Bu Karar ile ; kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden hesaplanması gereken BSMV oranı 15.05.2019 tarihinden itibaren binde 1 olarak belirlenmiştir.

Bu düzenlemeden anlaşılması gereken şudur;

Banka, sigorta şirketleri, döviz bürosu veya bankerler;  şahıs veya şirketlere döviz satarken, satılan döviz tutarı üzerinden binde 1 oranında BSMV alacaktır.

Yani, şirket veya  gerçek kişiler dövizlerini bozdururken herhangi bir vergi ödemeyecek; banka  veya döviz bürolarından döviz  alırken binde bir vergi  ödeyeceklerdir.

İstisnaları aşağıdaki gibidir:

a-Bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışlarında,

b-Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışlarında,

c-Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışlarında; BSMV oranı sıfır olarak belirlenmiş, yani  vergi alınmayacaktır.

İhracat Bedeli Bankada Bozdurulurken Vergi Ödenecek mi?

Firmaların döviz cinsinden ihracat  bedellerini bankaya satarken vergi ödemeyeceklerdir.

Fakat aynı işletme  bir  süre sonra tekrar döviz alması durumunda, binde 1 oranında vergi  ödeyecektir.

Örnek 1:  Bir vatandaş ya da şirket , bin dolar alırken ödeyeceği 6 bin Türk Lirası üzerinden 6 TL vergi ödeyecektir. Ancak, aynı şirket veya şahıs mevcut   dolar veya euro’sunu  satarken   vergi vermeyecektir. 

Örnek 2: Döviz cinsinden 10.000.000 dolar kredi borcu olan A  Sanayi Ticaret AŞ, bu krediye ilişkin  taksitini ödemek amacıyla; “G Bankasından” alacağı 1.000.000 Dolar için, dövizli  kredi borçlusu olduğu ve kredi ödemesine yönelik döviz  alımı yaptığı  için herhangi bir  vergi ödemeyecektir. 

Bilgilerinize sunulur. 

 

Bülent KONCA

 

Mehmet DEMİR

Yeminli Mali Müşavir

 

Yeminli Mali Müşavir