SERİ   : 2019/01/02                                                                                                         09.01.2019

            KONU: İş Kazası Meydana Gelmeyen İşyerlerine

 

            İşsizlik Sigortası İşveren Prim Desteği

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 4. maddesi uyarınca, çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %1 olarak alınacağı yönünde düzenleme yapılmıştı.

Söz konusu kanun maddesinin uygulaması ile ilgili Tebliğ ise 31.12.2018 tarihli ve 30642 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Belirtilen Tebliğ gereği uygulanacak olan teşvik ve buna ilişkin şartlara aşağıda yer verilecektir.

 

Teşvikten Yararlanma Şartları

Bu teşvikten yararlanacak işverenlerin, 3 yıl süre ile aşağıdaki şatları sağlamış olmaları gerekmektedir:

  • İşyerinin 6331 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alması,
  • İşverenin Türkiye genelinde çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her ay toplamda ondan fazla çalışanı bulunması,
  • Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmemesi (Sürekli iş göremezlik hali: SGK Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücünün en az %10 oranında azalmış bulunduğunun tespit edilmesidir.),
  • İşyerinde alt işveren varsa, alt işverene ait işyerinde de ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmemesi,
  • İSG-KATİP’e kayıtlı onaylanmış ve devam eden iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ya da yetkilendirilmiş OSGB’lerle yapılmış bir sözleşmesinin bulunması (Tebliğin Geçici 1. Maddesi gereği bu şart Tebliğin yürürlük tarihinden sonra aranacaktır),
  • 4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesi ile 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesi kapsamında prim desteğinden veya işsizlik sigortası primini kapsayan diğer sigorta prim teşviki, destek veya indirimlerden yararlanılmaması,

 

 Şartların Sağlanması Gereken Üç Yıllık Süre

Teşvikten yararlanmaya esas şartların sağlanması gereken süre, teşvikten yararlanmaya başlanılacak takvim yılından bir önceki yılın son ayından/döneminden başlanılarak geriye doğru üç yıl olarak hesaplanır.

Öncelikle 4447 sayılı Kanunun Ek 4. maddesi 23.04.2015 tarihinde yürürlüğe girdiği için, bu tarihten 2016/Ocak ayına kadar bu teşvikten yararlanmak için talepte bulunulamaz.

Bu durumda 2016/Ocak ayı öncesi tescil edilmiş işyerleri için üç yıllık süre 2016/Ocak ila 2018/Aralık devresinde aranacak ve bu devrede ölümlü veya iş göremezlikle sonuçlanan bir iş kazası olmaması kaydıyla teşvikten 2019/Ocak ayından itibaren yararlanabilecektir.

2016/Ocak sonrası tescil edilmiş veya edilecek işyerleri için ise; Tebliğin 5. maddesinin 3. fıkrasına gereği, bir takvim yılı içerisinde Ocak ayı dışında diğer aylarda ilk defa tescil edilen işyerleri için tescil edildiği tarihi takip eden takvim yılının Ocak ayından itibaren hesaplanacaktır.

Örneğin 2017 yılı Şubat ayında tescil edilmiş bir işyeri için aranan üç yıllık süre, 2018/Ocak-2020/Ocak devresi olacaktır.

Bu üç yıllık süre içinde, ölümlü veya iş göremezlikle sonuçlanan bir iş kazası olması halinde ise üç yıllık süre kesilecek ve olay tarihini takip eden takvim yılı Ocak ayında en başından tekrar işlemeye başlayacaktır.

 

Teşvikten Yararlanma Süresi

                 Söz konusu teşvikten yararlanılacak süre, teşvikten yararlanmaya esas şartların sağlandığı üç yıllık süreyi takip eden takvim yılından geçerli olmak üzere üç yıldır.

 

Başvuru

                 Şartları ilk kez yerine getiren işverenler açısından Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezleri gerekli işlemler resen yapacak olup, bu nedenle herhangi bir müracaat veya belge ibrazı istenmeyecektir.

                 Ancak bir kez yararlandıktan sonra şartlardan en az birini yitirdiği için teşviki iptal edilenlerin, şartları sağladıktan sonra üçüncü yılın Aralık ayının son gününe kadar SGK’ya müracaatta bulunmaları gerekecektir.

 

Teşvikin Hesaplanması

Bilindiği üzere işsizlik sigortası işveren payı, işçinin prime esas kazancının %2’sidir. Ancak 4447 sayılı Kanunun Ek 4. maddesi kapsamındaki işyerleri için bu oran üç yıl boyunca %1 olarak uygulanacaktır.

Örneğin aylık prime esas kazanı SGK’ya 100.000,00 TL. olarak bildirilen işyerinden ödenmesi gereken işsizlik sigortası primi 2.000,00 TL. iken; teşvik kapsamı itibari ile bu tutar üç yıl boyunca aylık 1.000,00 TL. olarak ödenecektir.

  

Teşvik Uygulamasının Sona Erdiği Haller

Teşvikten yararlanmaya başladıktan sonra, söz konusu teşvik için aranan şartların en az birinin üç yıllık süre içinde kaybedilmesi halinde, şartın ihlal edildiği ayı takip eden ay itibari ile teşvik sona erecektir.

 Teşvikten Yasaklanma

Teşvikten yararlanmakta iken ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazalarının bildirmeyen veya geç bildiren işverenler; iş kazasının tespit edildiği tarihi takip eden aydan itibaren beş yıl süre ile teşvikten yasaklanırlar.

 

Bilgilerinize sunulur.

 

 

 

Bülent KONCA

İsmail OTLUBEL

Mehmet DEMİR

Yeminli Mali Müşavir

(SGK Eski Başmüfettişi)

Yeminli Mali Müşavir