Ramazan Bayramında çalışmaya devam etmeyi düşünen işletmelerimizin, çalışılan bayram tatili günlerini nasıl ücretlendirileceği ilgili açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

 Öncelikle şunu belirtmek gerekir; 4857 sayılı İş Kanununun 44. maddesi “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.” hükmüne amirdir.

 Dolayısıyla, işçinin ulusal bayram ve tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için, bireysel veya toplu iş sözleşmelerinde; sözleşmelerde bu türde bir düzenleme yok ise ayrıca bir muvafakat name ile işçinin onayının alınması gerekmektedir. Bu ön koşuldur.

 4857 sayılı İş Kanununun 47. maddesinde ise “…işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.” hükmüne yer verilmiştir.

 Yasadan da açıkça anlaşıldığı üzere işçiye; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın bir yevmiye tatil ücreti olarak, bir yevmiye de çalışırsa ödenecektir. 

Bu durumda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiye iki yevmiye ödenecektir. 

Ödenecek günlük ücret çıplak brüt ücret üzerinden hesaplanacak ve bu ödeme gelir vergisi ve sigorta primi kesintisine konu edilecektir. 

 Örneğin günlük net 100,00 TL. ücret alan işçiye; bayramın 2. günü çalışması durumunda, 100 çalışmasına bağlı olmaksızın tatil ücreti, 100,00 TL. ise çalışması karşılığı olmak üzere toplam 200,00 TL. net ücret ödemesi yapılacaktır. 

Genel durum bu olmakla birlikte, bayram günlerinin hafta tatili günü ile çakışması, ücretlerin maktu/aylık olarak ödenmesi gibi durumlar ise ayrıca değerlendirilmelidir. 

Maktu Ücret Ödenen İşçilerde Durum:

Maktu ücret, çalışanın eline her ay aynı miktarda ücretin geçtiği, işçinin hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil ile gibi herhangi bir sebepten (izinli, istirahatli, mazeretli) işine devam edemediği günlere ilişkin ücretin de içinde olduğu ücret türüdür. Ücretin sözleşmede bu şekilde belirlendiği durumlarda, çalışana ayrıca hafta tatili ve genel tatil ücreti ödenmemektedir.  

Maktu ücret alan işçiye, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile hafta tatili günlerinde çalışması durumunda, çalıştıkları bu günler için ayrıca 1 yevmiye ödenmelidir. 

Örneğin aylık maktu ücreti net 3.000,00 TL. olan işçinin bu maaşı içinde ulusal bayram ve genel tatil günleri ile hafta tatili günlerine isabet eden ücretler de olduğundan, bu günlerde çalışması durumunda; ulusal bayram ve genel tatil günleri için (3.000,00/30) günlük net 100,00 TL. ulusal bayram ve genel tatil ücreti, maaşına ilave olarak ödenecektir. 

Hafta Tatili Günü İle Bayram Tatili Günlerinin Çakışması Hali:

İşçinin hafta tatili günü ile bayram tatili günlerinin çakışması durumunda, çalışmayan işçiye hem bayram tatili ücreti hem de hafta tatili ücretinin birlikte verileceği yönünde İş Kanununda bir düzenleme bulunmamaktadır.  

Hafta tatilinin işçiye dinlenme, bayram tatillerinin ise işçiye bu günleri kutlama imkanı sağlamak amacını gütmesi, hafta tatilindeki işçinin pekala bayram kutlaması da yapabileceği göz önünde bulundurulduğunda, bu günlerin çakışması durumunda çakışan gün için sadece bir yevmiye ödenecektir. İşçi ile maktu ücret üzerinden anlaşılmış ise ayrıca ödeme yapılmayacaktır.  

Önümüzdeki Ramazan Bayramının 3. Gününün Pazar gününe denk geldiği (işçinin hafta tatili haftanın herhangi bir günü olarak belirlenebilmektedir) örneğinden hareket edersek 3.000,00 TL. net ücret alan bir işçi için yapılacak ödemeler, ücretin ödenme şekline farklılık gösterecektir.  

Daha anlaşılabilir olması bakımında ücret ödeme türüne göre (maktu veya günlük) yapılması gereken ödemeler aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. 

Hafta Tatili Günü İle

Bayram                Tatili

Günlerinin Çakışması

Çalışmazsa

Çalışırsa

Maktu Ücret Alıyorsa

Ayrıca               ücret

ödenmez

Haftalık çalışma süresi 45 saati geçmişse;

1,5 yevmiye hafta sonu fazla mesai karşılığı olarak;

3.000,00/225 x 1,5=150,00 TL. ÖDENİR.

Günlük Ücret Alıyorsa

1 yevmiye ödenir

1 gün bayram tatili için,

Haftalık çalışma süresi 45 saati geçmişse 1,5 yevmiye de hafta sonu fazla mesaisi için;

Toplam 2,5 yevmiye;

100,00 + (3.000,00/225 x 1,5)+150=250,00 TL.

ÖDENİR.