14.03.2018- Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik
10 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanan 7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun İle İlgili Mali Değişikler Aşağıda Açıklanmıştır.
Anonim Şirket ve Limited Şirketlerin İlk Kuruluştaki Defter Tasdikleri: Vergi Usul Kanununun 223 üncü maddesinde değişiklik yapılarak, Anonim ve Limited Şirketler tarafından kağıt ortamda tutulacak defterlerin; bu şirketlerin kuruluş aşamasındaki açılış tasdikleri noterde değil “Ticaret Sicili Müdürlükleri” tarafından yerine getirilecektir. Konuya ilişkin değişiklik 15 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe girecektir. a-Buradaki değişiklik sadece Anonim ve Limited Şirketler için geçerlidir. Dolaysıyla Kollektif, Adi Komandit, Adi Ortaklık ve Eshamlı Komandit Şirketlere yönelik bir değişiklik yapılmamıştır. b-Ticaret Sicil Müdürlüklerindeki defterlerin açılış onayı sadece kuruluş aşaması için geçerlidir. Sonraki dönemlerde kağıt ortamındaki defterler yine noterde tasdik ettirilecektir. c-E-Deftere tabi mükellefler için bir değişiklik söz konusu değildir. Zira, Elektronik ortamda tutulan defterler zaten noter onayına tabi değildir. Söz konusu değişikliğe parelel olarak Türk Ticaret Kanununun 64. Maddesinde de değişiklik yapılmış olup anonim ve limited şirketlerin kuruluş aşamasındaki defter onaylarının “Ticaret Sicil Müdürlükleri” tarafından yapılacağı hüküm altına alınmış olup bu hüküm 10 Mart 2018’de yürürlüğe girmiştir.
İmza Sirküleri Noter Yerine Ticaret Sicil Müdürlüklerinden Çıkarılacaktır; Türk Ticaret Kanununun 40. Maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle gerçek kişi tacirler ve tüzel kişiler kullanacağı unvan ve bunun altına imza atacak kimselerin imzaları, noter yerine ticaret sicil müdürlüklerine verilecektir. Bu hüküm 10 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe girmiş olup bu değişiklikle, a) Kullanılacak unvan ile imza beyannamelerini (sirkülerini) noterde onaylatma yerine sadece ticaret sicil müdürlüklerine verilebilecektir. b) İmza beyanı (Sirküleri) herhangi bir ticaret sicil müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle verilecektir.
Anonim Şirketlerde Organ Temsilcisi, Bağımsız Temsilci ve Kurumsal Temsilci Uygulaması Yürürlükten Kaldırılmıştır; Anonim Şirketlerde organ temsilcisi, bağımsız temsilci ve kurumsal temsilci belirlemesine ilişkin hükümlerin küçük çaptaki şirketlere ek mali yükümlülük getirmesinin ve yaşanan sorunların önüne geçilmesi amacıyla Türk Ticaret Kanunundaki ilgili düzenleme (428, 430 ve 431. Madde) 10 Mart 2018 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.
Limited Şirketlerin Kuruluş Sözleşmesindeki Ortakların İmzaları Ticaret Sicil Müdürlüğünde Alınacaktır; Türk Ticaret Kanununun 575. Maddesinde yapılan değişiklikle Limited şirketlere ilişkin olmak üzere şirket kuruluş sözleşmesinde kurucu ortakların imzalarının noterden onaylattırılması hususu kaldırılmıştır. Bu düzenlemeyle limidet şirket ortakları kuruluş sözleşmesini ticaret sicil müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda imzalayacaklardır. Bu hüküm 15 Mart 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Limited Şirketlerde Taahhüd Edilen Sermayenin En Az %25’lik Kısmının Ödenmesi (Bloke edilmesi) Şartı Kaldırılmıştır; Türk Ticaret Kanunun 585. Maddesinde yapılan düzenleme ile nakden taahhüd edilen sermaye payının %25’lik kısmının tescilden önce ödenme (bloke edilmesi hususu) şartı Limited Şirketler bakımından kaldırılmıştır. Böylece Limited şirketlerin kurulması daha da kolaylaştırılmış olup 15.03.2018 tarihinden itibaren limited şirket kuruluşlarında nakit olarak taahhüt edilen sermayenin en az %25’i kadarının ödenmesi şartı kaldırılmıştır.
Noter, Ticaret Sicil Müdürü Veya Ticaret Sicil Müdür Yardımcısı’na atfedilen yetki ve yükümlülükler Ticaret Sicil Müdürlüklerinde Yetkilendirilmiş Personele Verilmiştir. Türk Ticaret Kanununun 40, 575, 585 ,587.’inci maddelerinde yapılan değişikliklerle noter, Ticaret Sicil Müdür ve Yardımcılarına verilen onay, imza, tescil gibi bir kısım görev ve yetkiler Ticaret Sicil Müdürlüklerinde görev yapan “Yetkilendirilmiş Personel” tarafından yerine getirilecektir.
Şirket Kuruluşlarının Ticaret Sicil Memurluklarına Bildirilmesi Halinde SGK Bakımından Ayrıca İşyeri Bildirgesi Düzenlenmeyecektir; 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 11. Maddesinde yapılan değişiklik ve düzenleme ile; Şirket kuruluşunun Ticaret Sicil Memurluğuna bildirilmesi halinde yapılan söz konusu kuruluş bildirimi Kurum’a yapılmış işyeri bildirgesi yerine geçecek ve ilgililer ayrıca işyeri bildirgesi düzenlemeyecektir. Ancak bu bildirimlerden hangilerinin işyeri bildirgesi yerine geçeceği Kurumca belirlenecektir. Bu hüküm 10 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Şirket Kuruluşunda Sigortalı Çalıştırılması Durumunda Şirket Kaydının Elektronik Ortamda Yapılabilmesi Sağlanmıştır. 5510 Sayılı Kanunun 100. Maddesinde yapılan değişiklikle şirket kuruluş aşamasında şirketlerin sigortalı işçi çalıştırması durumunda yapılması gereken Şirket Kaydının Elektronik Ortamda yapılabilmesine olanak sağlanmıştır. Böylece şirket kuruluşu esnasında sigortalı işçi çalıştırılması durumunda SGK’ya gidilmeksizin şirket kaydı elektronik ortamda yapılabilecektir. Bu hüküm 10 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bilgilerinize sunulur.