SERİ   : 2019/07/22                                                                                                            23.07.2019

           KONU : İşe Başlama Eğitimi İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

 

Zaman zaman firmalarımız nezdinde yaptığımız istişarelerde, fiilen çalışılmaya başlanmaması nedeniyle, işe başlama eğitimi aldırılan kişinin sigortalı işe girişinin eğitim öncesi mi sonrası mı yapılması gerektiği yönünde tereddütler olduğu anlaşılmaktadır.

Bu tereddüdün yaygın olması sebebi ile konu hakkında aşağıdaki bilgilendirmenin yapılmasına gerek duyulmuştur.

Bilindiği üzere, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 16. ve 17. maddeleri uyarınca işverenin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak çalışanlarını bilgilendirmesi ve eğitmesi yükümlülüğü bulunmaktadır.

Buna ilişkin olarak yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin (Resmî Gazete Tarihi: 15.05.2013 Resmî Gazete Sayısı: 28648); 6. maddesinin ikinci fıkrasında ise işverenin, çalışanın fiilen çalışmaya başlamadan önce işe başlama eğitimi almasını sağlayacağı hüküm altına alınmıştır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun “Tanımlar” başlılık 3. maddesinin birinci fıkrasının “b” bendinde de, “Çalışan: Kendi özel kanunlarındaki statülerine bakılmaksızın kamu veya özel işyerlerinde istihdam edilen gerçek kişi” olarak tanımlanmıştır.

İşe başlama eğitimi, işe alma kararından sonra, çalışanın kendi kararı ile değil işveren talimatıyla anlaşmalı OSGB’de veya işyeri bünyesindeki İSG Uzmanlarınca verilmektedir. Kanunda da çalışanın işyerinde istihdam edilen gerçek kişi olduğu açıkça belirtilmiştir (6331/3-b).

Dolayısı ile, iş akdinin işe başlama eğitiminin başladığı tarih itibariyle başladığının kabulü ve bu tarihten önce çalışanın sigortalı işe girişinin yapılması gerekmektedir.

Aksi takdirde, gerek Sosyal Güvenlik Kurumu denetim elemanları gerekse İş Müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde, çalışanın sigortalı işe girişinin işe başlama eğitiminden sonra yapıldığının tespiti durumunda, eğitim tarihi işe giriş tarihi olarak esas alınacak ve 5510 sayılı Kanunun 102. maddesinin (a/2) bendi uyarınca (2019 yılında her bir işçi için 2558,40 x 2= 5.116,80 TL.)  asgari ücretin iki katı tutarınca idari para cezasıyla karşı karşıya kalınabilecektir.

Ayrıca işe giriş tarihine göre ek aylık prim ve hizmet belgesi talep edilecek ve bu belgenin verilme süresinin geçirilmiş olunması durumunda da yine 510 sayılı Kanunun 102. maddesinin (c/4) bendi uyarınca asgari ücretin iki katı tutarınca idari para cezası uygulanacaktır.

Dolayısı ile bir için 2019 yılı itibariyle 10.233,60 TL tutarında bir ceza riski karşısında, işe başlama eğitimi öncesi çalışanın işe girişinin yapılması doğru bir uygulama olacaktır.

Bilgilerinize sunulur.

 

 

Bülent KONCA

İsmail OTLUBEL

Mehmet DEMİR

Yeminli Mali Müşavir

(SGK E. Başmüfettişi)

Yeminli Mali Müşavir