SERİ   : 2019/02/08                                                                                                               25.02.2019

                KONU: Katma  Değer Vergisi Kanunu ve  Tebliğlerinde

 

              Yapılan Son Değişiklikler.

  • KDV İADE SÜRECİ HIZLANDIRILMIŞTIR.

20 Şubat Tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanan 24 Seri Nolu KDV Tebliği ile KDV İadeleri Aşağıda Belirtilen Süreç ve Şartların Sağlanması Koşuluyla 10 İşgünü içinde gerçekleştirilecektir.

Süreç:

a-KDV İade Raporunun Vergi Dairesine Teslim Edilmiş Olması

b-Standart İade Talep Dilekçisinin Bildirilmesi

c-Dairenin KDV İade Ön Kontrol Raporunu Oluşturması

d-Ön Kontrol Raporunda Eksiklik Tespit Edilmemiş Olması

Şartlar:

  1. a) En az iki yıldan beri mükellefiyet tesis edip, minimum 24 dönem KDV beyannamesi vermiş olmak Dolayısıyla en az 2 yıllık mükellefiyeti olmayanlar bu iade sürecinden yararlanamayacaklardır.
  2. b) Daha önce en az üç vergilendirme dönemine ilişkin KDV iade talebinin sonuçlanmış olması. Yani, 2 Yılık KDV mükellefiyeti olsa bile daha  önce  en az  üç dönem KDV iadesi  almayanlar bu iade sürecinden yaralanamayacaklardır.
  3. c) Kendisi, ortakları, ortaklıkları ve kanuni temsilcilerinin;

Özel esaslara tabi olmaması, sahte  belge düzenlemeden  veya Riskli İade kapsamında  veyahut  İade talebine ilişkin  olarak;  vergi dairesinin  tespit ettiği eksikliklerin  giderilmemesi nedeniyle incelemeye  sevk edilmemiş olması gerekir.

 

 

Not: Yukarıda Belirtilen Süreç ve Şartların Sağlanması Koşulu ile;  iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının yarısı KDV İadesi Ön Kontrol Raporunun oluşturulmasından itibaren on iş günü içinde mükellefe iade edilir.

Dikkat Edilmesi gereken hususlar: 10 Günlük İade süreci , beyanname verilme  tarihinden itibaren değil, KDV İade  Raporunun  Teslim edilmesine müteakip Vergi Dairesi tarafından Ön Kontrol Raporunun Oluşturulmasından sonra başlayacaktır. Bu nedenle önem arz  eden  husus, KDV İade Raporunun  erken  ve  eksiksiz  hazırlanmasıdır.

Diğer bir  husus; Tebliğ 10 gün değil, 10 İş günü ibaresini kullanmıştır. Bu nedenle hafta sonu bu süreye dahil olmayacak ve  bu süre  en az 12 gün olacaktır.

İadenin yarısı bu şekilde sağlandıktan sonra, geriye kalan yarısı eskiden beri uygulana gelen   iade prosedürü kapsamında gerçekleştirilecektir.

 

2-KİTAP DERGİ VE GAZETELERİN SATIŞI KATMA  DEĞER VERGİSİNDEN İSTİSNA  EDİLMİŞTİR.

22.02.2019 Tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 7166 Sayılı  Kanun ile  Katma  Değer Vergisi Kanunun 13/n maddesi kapsamında;  kitap, dergi ve gazetelerin satışı Katma Değer Vergisinden İstisna  edilmiştir.

Not: Bilindiği üzere, 13 maddede düzenlenen istisnalar;  tam istisna mahiyetinde olup bu istisna  nedeniyle yüklenilen  vergilerin hem indirimi hem de Nakden veyahut mahsuben iadesi mümkün olacaktır.

 

            3-KDV İNDİRİM HAKKININ TAKİP EDEN YILDA DA KULLANILMASINA İMKAN SAĞLAYAN YASAL DÜZENLEMEYE PARALEL OLARAK KDV UYGULAMA  GENEL TEBLİĞİNDE DE KONUYA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR.

            Bilindiği üzere daha  önce  yapılan yasal  düzenleme ile KDV’de indirim hakkının sadece ilgili yılda değil,  takip eden yılın sonuna  kadar kullanılmasına imkan sağlanmıştı. Ancak Uygulaması Ocak 2019 ‘da başlayacaktı. Bu nedenle  de Ocak ayının beyan dönemi geçmeden önce  KDV Genel Tebliğinin bir  çok yerinde  geçen indirim hakkına ilişkin takvim yılı sınırlamasına yönelik  ibareler değiştirilmiştir.

 

 

           Bu düzenleme ile  İndirim hakkı, vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği takvim yılını takip eden takvim yılı sonuna kadar kullanılabilecektir.

           Eskiden indirim hakkı  vergiyi doğuran olayın  vuku  bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla kullanılabiliyordu. Şimdi ise İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu  “takvim yılını takip eden”  takvim yılı sonuna  kadar ilgili fatura vb   belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir.

Örneğin, Ocak 2019 tarihli  bir  alış  faturasındaki KDV, daha  önce en son Aralık 2019 dönemine kadar indirim konusu yapılabiliyor iken, bu  düzenleme ile en son,  Aralık 2020 döneminde indirim konusu yapılabilecektir.

Not:  Ocak 2019’a ilişkin faturanın KDV’si her ne kadar 2020 yılında  da indirim konusu yapılabiliyorsa da; Gelir  veya  Kurumlar Vergisi uygulamasındaki dönemsellik ilkesi gereği 2019 yılındaki faturaya ilişkin gider veya  maliyet unsurunun ancak 2019 yılında kullanılması mümkün olup, 2020 yılında  gider veya maliyet olarak dikkate  alınamayacaktır.

 

 

4-İHRAÇ KAYITLI SATIŞLARIN KDV İADESİ İÇİN “”İHRACATÇI FİRMA  ONAY YAZIZI” TALEP EDİLMEYECEKTİR.

Bilindiği Üzere İhraç Kayıtlı Satışların KDV İadesi İçin Aşağıdaki Belgeler İsteniyordu ;

- Standart iade talep dilekçesi

- İlgili meslek odasına üyelik belgesi

- İmalatçı belgesi

- İhraç kaydıyla teslim faturaları veya listesi

- Gümrük beyannamesi çıktısı veya listesi

- İhraç kayıtlı teslimin yapıldığı döneme ait indirilecek KDV listesi

Ve

- İhraç kaydıyla teslim edilen malın ihraç edildiğine dair ihracatçı firmadan alınan onaylı yazı,

İhracatçı firmadan bu yazının alınması zaman zaman sıkıntılı, zaman zaman ise uzun vakit alıyor ve iade süreci uzuyordu. Bu değişiklik ile; ihracatçı firmadan onaylı yazı alınmasına  gerek kalmayacaktır.

 

 

Not: Ancak ;Gümrük Beyannamesi üzerinde  imalatçı firma  bilgisi bulunmaz ise ihracatçıdan yine onaylı yazı istenecektir.

 

5-AŞAĞIDA BELİRTİELN MAL VE HİZMET SATIŞLARINA İLİŞKİN YÜKLENİLEN KDV’NİN İNDİRİMİNE İMKAN SAĞLANMIŞTIR.

 

Daha  önce 7104 sayılı yasa değişikliği ile  Vergi Hukukunda Kısmi İstisna olarak nitelendirilen ;  istisnaya  tabi bir  takım işlemler nedeniyle  yüklenilen  verginin indirimine imkan sağlanmıştır. Bilindiği üzere, normal şartlarda kısmi istisna  kapsamındaki işlemler nedeniyle  yüklenilen verginin indirimi ve iadesi mümkün değildir. Bu düzenlemeye paralel olarak KDV Tebliğinde de  değişiklik  yapılarak aşağıda  belirtilen mal ve  hizmet satışlarına ilişkin KDV nin indirim konusu yapılmasına imkan sağlanmıştır.

a-Özel okul, üniversite ve yüksekokullar tarafından verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetleri (17/2-b),

b-Öğrenci yurtları tarafından verilen bedelsiz yurt hizmetleri (17/2-b),

c-Kanunların gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları (17/2-

d-KDV Kanununun  17 . maddesinin birinci fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları (17/2-b),

e-Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin teslimi (17/2-b),

f-Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukları ile yabancı hayır ve yardım kurumlarına, 3065 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlere ilişkin olarak yapılan teslim ve hizmetler (17/2-c),

g-Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasır olmak üzere, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak teslimler (17/2-d),

h-Serbest bölgelerde verilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri (17/4-ı),

ı-Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri (17/4-ö).

Not: 1.1.2019 tarihinden itibaren bu istisna kapsamında yapılan işlemlere ilişkin yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilecek, ancak  nakden veya mahsuben iade edilmeyecektir.

        

 6-OYUN YAZILIMLARINDAKİ  KDV İSTİSNASI UYGULAMASINA AÇIKLIK GETİRİLMİŞTİR.

Bilindiği üzere; daha önce 7104 Sayılı Kanun Değişikliği ile ; teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan firmalarca  üretilen oyun yazılımlarının satışı KDV’den istisna tutulmuş  ve bu işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimine imkan sağlanmıştı.

KDV Uygulama Genel Tebliğinde de yukarıda  yapılan açıklamalara  paralel düzenlemeler yapılmış ve  1.1.2019 tarihinden itibaren  oyun yazılımlarına ilişkin yüklenilen KDV’nin indirilebileceği belirtilmiştir.

Not: Bu işlemler nedeniyle yüklenilen KDV, nakden veya mahsuben iade edilmeyecektir.

 

7-DEĞERSİZ HALE GELEN KDV’NİN İNDİRİM KONUSU YAPILMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Daha  önce, 7104 Sayılı Kanun kapsamında yapılan değişiklik ile  değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisinin, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabileceği belirtilmişti.

Bu yasal düzenlemeye  paralel olarak KDV Tebliğinde de  düzenlemeler yapılmış ve  bu düzenlemeler neticesinde;

Vergi Usul Kanununun 322. maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen KDV  indirim konusu yapılabilecek, ancak Vergi Usul Kanunun 323. Maddesine  göre daha  önce şüpheli  alacak olarak karşılık ayrılıp gider yazılmış  ise  bu  sefer KDV’ nin indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması  gerekecektir.

Değersiz  alacağa ilişkin  KDV tutarı, alacağın zarar yazıldığı tarihi kapsayan vergilendirme dönemi 1 No.lu KDV Beyannamesinin “İndirimler” kulakçığında “İndirimler” tablosunda 111 kod numaralı “Değersiz Hale Gelen Alacaklara İlişkin İndirilecek KDV” satırına yazılacaktır.

Not: Yukarıdaki  açıklamalar, satış  yapıp bedelini tahsil edemeyen ve alacağı değersiz  hale  gelen işletmeler için geçerli olup, alıcı(müşteri, kendisine  fatura düzenlenen) yani değersiz  alacağa konu ödemeyi yapmayan mükellefler  için  Katma  Değer Vergisi Kanununun 30/e maddesinde gerekli açıklamalar yapılmıştır. Bu madde  gereği değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen katma değer vergisi indirim konusu yapılamaz.

 

8- İNDİRİMLİ ORANA İLİŞKİN İADE SÜREÇLEİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR

Bilindiği üzere;  indirimli oran  KDV  iade taleplerinin, en geç  izleyen yılın Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin beyannameler ile  beyan edilmesi ve standart iade talep dilekçesiyle birlikte, ilgili  belgelerle vergi dairelerine  başvurulması gerekmektedir.

YMM Raporunun da; indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın sonundan itibaren 6 ay içinde ibrazı zorunludur. Bu süre içinde YMM Raporunun ibraz edilmemesi halinde iade talebi  Vergi Dairesi tarafından  incelemeye sevk edilecektir.

 

Not:1-İade talep süresinin dolmasından sonra ,(En son  başvuru süresi, takip eden yılın Kasım Ayı  Beyannamesi ile mümkündür) geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle  iade talep edilmesi mümkün değildir.

 

 Tebliğdeki Örnek 1: (Y) Gıda A.Ş., 2019 yılında yaptığı indirimli orana tabi teslimlerinden doğan KDV iadesini 2020/Temmuz beyannamesinin "Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" tablosundan 439 kodlu satırı seçerek beyan etmiştir. Mükellef 15/11/2020 tarihinde standart iade talep dilekçesi ve belgeleri ibraz etmiş ancak bu iade talebine ilişkin yüklenilen KDV listesini vermemiştir. Mükellef, yüklenilen KDV listesini 15/7/2021 tarihinde sisteme girmiştir.

Buna göre, (Y) Gıda A.Ş. KDV iade talebini süresinde beyan etmekle birlikte, yüklenilen KDV listesini süresinde (31/12/2020 tarihine kadar) sisteme girmediğinden mükellefin iade talebi reddedilecektir.

 Tebliğdeki  Örnek 2: (M) İnşaat Ltd. Şti. 2019 yılında teslim ettiği indirimli orana tabi konutlarla ilgili olarak vermiş olduğu 2020/Kasım beyannamesine ilişkin 439 kodlu satırda 500 bin TL “İadeye Konu Olan KDV” beyan etmiştir. (M) İnşaat Ltd. Şti., 27/12/2020 tarihinde standart iade talep dilekçesi ve diğer belgeleri ibraz ederek artırımlı teminat vermek suretiyle iade talebinde bulunmuştur.

Buna göre, (M) İnşaat Ltd. Şti., 2019 yılındaki indirimli orana tabi işlemlerinden kaynaklanan KDV iadesini süresi içinde usulüne uygun olarak talep ettiğinden, iade talebi vergi dairesi tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır.

 

Bizim Örneğimiz:  “ Y Traktör ve İnşaat Ltd Şti,”  2019 yılında  yaptığı  %1’lik KDV oranına  tabi konut satışına ilişkin, iade talebinin en geç Kasım 2020 Beyannamesi ile  talep etmiştir. YMM Raporunun da en geç 30 Haziran 2021 tarihine  kadar vergi dairesine ibraz etmesi halinde incelemeye  sevk edilmeden KDV iadesini nakden alabilecektir.

 

9- İSTİSNA VE TEVKİFATTAN DOĞAN  KDV İADESİ TALEP SÜRESİ SINIRLANDIRILMIŞTIR.

Daha  önce  yapılan yasal düzenleme ile; istisna  işlemler nedeniyle  KDV iadesinin talep edilebileceği süre 1.1.2019 tarihinden itibaren  2 yıl ile  sınırlandırılmıştı.

Tebliğde de buna  paralel düzenlemeye  yer  verilmiş;

a-Mükelleflerin,  işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar ilgili dönem beyannamelerinde istisnaya ilişkin yüklenilen KDV sütununu doldurmaları ve en geç bu süre içinde standart iade talep dilekçesi ve  ilgili belgelerle birlikte  vergi dairesine  başvurmaları gerekir.

b- YMM Raporunun, istisnaya tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonundan itibaren 6 ay içinde vergi dairesine  teslim edilmesi gerekir aksi taktirde mükellef bu gerekçe ile incelemeye  sevk edilir.

Örnek;  “O Makarnacılık AŞ”,  Şubat 2019 tarihinde yapmış olduğu ihracat nedeniyle  yüklendiği KDV’yi en geç 31 Aralık 2021 tarihine  kadar talep etmesi, standart iade talep dilekçesi ve istisnaya ilişkin diğer belgelerini ibraz etmesi, yüklenilen KDV bölümünü doldurması  ve  YMM Raporunun en geç 30 Haziran 2022 tarihine  kadar vergi dairesine  teslim edilmesi gerekmektedir.

 

 

 

Not 1: Bu süre  kısıtlamaları, 2019 ve  sonrasına  ait  işlemlere ilişkin KDV iadeleri için geçerli olacaktır. 2018 ve  öncesi iade işlemleri için eski süreler uygulanacaktır.

 

Not 2: Kısmi tevkifat uygulanan işlemlere ilişkin iade taleplerinde de süre  yukarıda  sayıldığı şekildedir. Yani , tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilip YMM Raporunun da;  tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonundan itibaren altı ay içinde Vergi Dairesine teslim edilmesi gerekmektedir.

 

  Bilgilerinize sunulur.

 

Bülent KONCA

 

Mehmet DEMİR

Yeminli Mali Müşavir

 

Yeminli Mali Müşavir