17 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Tebliği; 31 Ocak 2018 Resmi Gazetede yayımlanarak Vergi Dünyamıza “3 Nolu KDV Beyannamesini” sokmuş oldu. Bu düzenlemenin yasal dayanağı 5 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 7061 sayılı Torba Kanundur. Torba Kanundaki düzenleme ile; Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin katma değer vergisinin bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenmesi hususu yasalaşmıştı.

1- “3 Nolu KDV Beyannamesi” Kimler İçin Geçerli, Kimler Bu Beyannameyi Verecek?

a- “3 Nolu Beyannameyi” veren mükellefin Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması gerekir. b-Türkiye’de KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere bir bedel karşılığında elektronik ortamda verilen bir hizmetin olması gerekir. c-Elektronik ortamda bu hizmeti sunanların, eğer Türkiye’de bir iş yeri varsa; KDV’lerini 1 Nolu KDV beyannamesi ile beyan edip ödeyeceklerdir. 3 Nolu KDV Beyannamesini vermeyeceklerdir.

2- “ 3 Nolu KDV Beyannamesi” Veren Kişilerin Mükellefiyet Durumu:

a-Yukarıdaki şartları sağlayan kişiler için; “Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti” açılır. Söz konusu hizmet sunucuları; bu işlemlere ilişkin KDV’yi, 3 Nolu KDV beyannamesi ile elektronik ortamda beyan ederler. b-Bu kapsama giren tüm kişiler, İstanbul Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı bünyesinde sadece KDV mükellefi olacaklardır.

2

c-Bunun için bir işe başlama bildirimine gerek yoktur ve verilen 3 Nolu KDV Beyannamelerinin Meslek mensupları tarafından imzalanması veya onaylanmasına gerek bulunmamaktadır.

3-Hangi İşlemler 3 Nolu KDV Beyannamesi Kapsamına Girmektedir?

3 Nolu KDV Beyannamesi kapsamına sadece Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından Türkiye’de KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere bir bedel karşılığında elektronik ortamda sunulan her türlü hizmetler girmektedir. Bunun dışındaki mükelleflerin 3 Nolu KDV Beyannamesi ile herhangi bir ilintileri yoktur.

4-Beyan ve Ödeme Dönemi:
“3 Nolu KDV Beyannamesi, takvim yılının aylık vergilendirme dönemleri itibariyle, vergilendirme dönemini takip eden ayın 24 üncü günü akşamına kadar, internet vergi dairesi üzerinden 3 Nolu KDV Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekir.
Beyan edilen KDV’nin ise, beyannamenin verilmesi gereken ayın 26 ncı günü akşamına kadar, ödenmesi gerekir.
Bilgilerinize sunulur.

                                          Bülent KONCA                            Mehmet DEMİR

                                              Yeminli Mali Müşavir                          Yeminli Mali Müşavir