SERİ    : 2020/07/50                                                                                                                                TARİH : 27/07/2020

KONU : GEKAP’a İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslarda Değişiklik Hakkında

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulamasına Dair Usul ve Esaslarda yapılan değişikliklere ve açıklayıcı örneklere aşağıda yer verilmiştir.

1-GEKAP’a İlişkin Yönetmenliğin Uygulamasına dair Usul ve Esasların ikinci bölümünde GEKAP Uygulamalarına İlişkin Genel Tanım ve Tanımlamalar başlığı altında yer alan “Çevre Görevlisi” tanımının ikinci paragrafında yer alan “Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen beyan döneminde oluşan” ifadesi “toplam beyan miktarının, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen beyan dönemini kapsadığı ay sayısına oranı” şeklinde değiştirilmiş olup, ödeyecekleri geri kazanım katılım payı miktarı 50.000 TL’den fazla olan piyasaya süren işletmeler (ithalatçılar ve satış noktaları dahil), GEKAP’a ilişkin tüm bildirim ve beyanların (iadeye ve mahsuplaşmaya esas işlemler dahil) muhasebe sorumlusu ve çevre görevlisi tarafından incelenip onaylanmasını sağlamakla yükümlüdürler.

Örnek: Sürekli bir çevre görevlisi istihdam etme veya çevre yönetimi hizmeti alma zorunluluğu bulunmayıp, çay ve kahve satışı yapan (A) gerçek/tüzel kişisinin 2020 yılı ilk altı ayı için beyan edip ödeyeceği tutar 300.000 TL olarak belirlenmiş olup, bu durumda; (A) gerçek/tüzel kişisinin muhasebe sorumlusu tarafından GEKAP’a ilişkin bilgi ve belgeler için Çevre Görevlisi onayı alınması gerekmekle birlikte, 2021 yılı ilk üç ayı için beyan edip ödeyeceği tutarın 150.000 TL veya daha az olması durumunda Çevre Görevlisi onayı gerekmemektedir.

2-“Birincil ambalaj/İç ambalaj//Satış ambalajı” bölümüne ek olarak aşağıdaki örneğe yer verilmiştir;

Örnek: Atıkların (kâğıt, plastik, elyaf, hurda vb.) preslenip balyalanarak başka bir ambalaj yapılmadan atık işleme tesislerine gönderimi sırasında kullanılan presleme metal tel ve şeritler ambalaj olarak değerlendirilmeyip, geri kazanım ve katılım payı beyan ve ödeme yükümlülüğü oluşmaz. Ancak; ambalajlanmış ürünlere ek olarak koruma amaçlı takılan söz konusu tel ve şeritler ambalaj olarak değerlendirildiğinden geri kazanım katılım payı beyan ve ödeme yükümlülüğü oluşur.

3- Usul ve Esasların üçüncü bölümünde Ambalajlar İçin Geri Kazanım Katılım Payı Uygulamaları başlığı altında “b.4 Satış Noktası” bölümünün üçüncü fıkrası altında yer alan Örne3 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

-Faaliyet konusu sadece konfeksiyon ürünlerinin satışını gerçekleştirmek olan gerçek/tüzel kişinin, müşterilerine tek kullanımlık bardaklarda sıcak/soğuk içecek ikram etmesi durumunda kullanmış olduğu tek kullanımlık bardaklar için geri kazanım ve katılım payı yükümlülüğü bulunmamaktadır.

 

4-“Elektrikli ve Elektronik Eşyalar için Geri Kazanım Katılım Payı Uygulamaları” bölümüne ek olarak;

-İthal edilip yurtiçindeki kullanıcılara toptan/perakende satışı yapılan elektrikli kaykay, scooter, hoverboard, ginger gibi motorlu ulaşım araçlar, elektrikli ve elektronik eşya kapsamında yer almadığından, söz konusu araçlar için beyan yapılır, ancak ödeme tahsil edilmez.

-İthal edilen otopark sensörü ve oto alarmları “izleme ve kontrol ekipmanı” olmasından dolayı geri kazanım katılım payı yükümlülüğü bulunmamakla birlikte, ithal edilen park sensörü ve oto alarmlarıyla bütünleşik piller ve bataryalar için geri kazanım katılım payı beyan ve ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.

-Kombi, klima vb. ürünlerin bakım ve onarımında kullanılmak üzere münferit yedek parça olarak (silindir alev başlığı, brülör contası vb.) ithal edilen ürünler, elektrikli ve elektronik parça kapsamında yer almadığından geri kazanım katılım payı beyan ve ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

-Yurt içinde piyasaya sürmek için ithal edilen dübel çakma, çivi çakma ve matkap makinesi ürünlerinin içerisinde yer alan pil ve bataryalar için ayrı olarak geri kazanım katılım payı yükümlülüğü bulunmayıp, yedek olarak bulunan pil ve bataryalar için ayrı ayrı geri kazanım ve katılım payı yükümlülüğü bulunmaktadır.

5-“Geri Kazanım Katılım payına Tabi Lastiklerin tanımlanması” bölümüne ek olarak;

-Yurtiçindeki kullanıcılara toptan/perakende satış gerçekleştirmek üzere ithal edilen el arabası, bisiklet, kaykay, paten, pazar arabası gibi motorsuz ekipmanların lastikleri için geri kazanım katılım payı beyanı ve ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

6-Geri kazanım katılım payı beyannamelerine yönelik Yeminli Mali Müşavirlerce yaptırılacak inceletme ve/veya doğrulatma işlemleri ile bağımsız denetim kuruluşlarına yaptırılacak inceletme işlemleri Bakanlıkça gerekli görülüp istendiği takdirde yaptırılarak Bakanlığa sunulur.

 

 

  Mehmet DEMİR                                Emine İŞBİLEN                                         Bülent KONCA

Yeminli Mali Müşavir                     İş Geliştirme Bölüm Bşk.                           Yeminli Mali Müşavir