SERİ    : 2020/03/13                                                                                        TARİH : 30/03/2020

KONU : Mücbir Sebep Halinde Olduğu Belirlenmiş Bulunan Alıcıların Uygulayacağı KDV Tevkifatı

 

Koronavirüs (COVID-19) salgını dolayısıyla 24 Mart 2020 tarihli ve 31078 Sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazete'de yayınlanan “518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” ile söz konusu salgın nedeniyle 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun 13 ve 15. Maddesi ile Maliye Bakanlığına verilen yetkiye istinaden;

A- Ticari, Zirai ve Mesleki Kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan mükellefler,

B- Koronavirüs salgınından doğrudan etkilenen ve ana faaliyet alanı itibariyle belirlenmiş bulunan,

  1. Perakende Ticaret ve Alış Veriş Merkezleri,
  2. Demir Çelik ve Metal Sanayii
  3. Otomotiv
  4. Lojistik-Ulaşım
  5. Sinema ve Tiyatro Faaliyetleri
  6. Konaklama
  7. Yiyecek ve İçecek Hizmetleri
  8. Tekstil ve Konfeksiyon Faaliyetleri
  9. Etkinlik ve Organizasyon
  10. Sağlık Hizmetleri
  11. Mobilya İmalatı
  12. Madencilik ve Taş Ocakçılığı
  13. İnşaat
  14. Endüstriyel Mutfak Ekipmanları
  15. Gelir Vergisi Mükelleflerinin Tamamı
  16. Basılı Yayın ve Matbaacılık
  17. Araç Kiralama
  18. Basılı Yayın ve Matbaacılık sektörlerinde faaliyet gösteren mükellefler ile
  19. Gelir Vergisi Mükelleflerinin Tamamı,

C- Ana faaliyet alanı itibariyle İçişleri Bakanlığınca geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilen mükellefler,

01.04.2020 – 30.06.2020 tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilerek 2020 Yılı Nisan, Mayıs, Haziran aylarında vermeleri gereken (Mart, Nisan, Mayıs) dönemlerine ait muhtasar ve katma değer vergi beyannamelerinin verilme süreleri 27.07.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

D- 65 Yaş ve üstünde olanlar ile kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı kapsamına giren mükellefler ile bu mükelleflere ait bildirim ve beyannameleri bu gruba giren meslek mensuplarınca verilen mükellefler de sokağa çıkma yasağının başladığı 22.03.2020 tarihinden sokağa çıkma tarihinin sona ereceği tarihe kadar mücbir sebep halinde olduğu kabul edilerek muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin verilme süresi ertelenmiştir.

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “I/C-2.1.3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar” bölümünün son parağrafında;

“213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz.” Şeklinde açıklama mevcuttur.

Anılan hükümlere göre yukarıda mücbir sebep halinde olduğu sayılan alıcı mükelleflerin 01.04.2020-30.06.2020 tarihleri arasında kısmi tevkifata tabi mal ve hizmet alımlarında KDV tevkifatı uygulamayacak ve adına düzenlenen faturalarda KDV tevkifatı hesaplanmayacaktır.

Örneğin mücbir sebep halinde olduğu sayılmış bulunan Doğal Pamuk Elyafından İplik İmal eden bir mükellefin,  kütlü pamuk alımı ya da personel servis hizmeti alımlarına ilişkin adına düzenlenen faturalarda KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

Bilgilerinize sunulur.

 

 

Hasip TAMER                                                             Mehmet DEMİR

E.Vergi Müfettişi                                                         Yeminli Mali Müşavir