2020/23 ÜCRETSİZ İZİNLİ İŞÇİLERE ÜCRET DESTEĞİ VERİLMESİ VE FESİH YASAĞI
SERİ : 2020/04/23 TARİH : 13/04/2020
KONU : Ücretsiz İzinli İşçilere Ücret Desteği Verilmesi ve Fesih Yasağı
KORONAVİRÜS SALGINI SÜRECİNDE İŞÇİLERE GEÇİCİ İSTİHDAM GÜVENCESİ SAĞLANMASI VE NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ VERİLMESİ
Koronavirüs salgını kapsamda, salgının olası etkileri dikkate alınarak 4857 sayılı İş Kanunu ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişiklikler öngören kanun tasarısı hazırlanmıştır. 4857 sayılı İş Kanunu hem de 4447 Sayılı İşsizlik Kanununa salgın sürecinde uygulanmak üzere geçici maddeler eklenerek işçilere “Geçici İstihdam Güvencesi” sağlanması ve sağlanan bu güvence süresince “Nakdi Ücret Desteği” verilmesi için hazırlık yapılmıştır.
Değişiklikler, tasarı aşamasında olup henüz meclis gündemine alınmamıştır.
- 4857 Sayılı İş Kanunu’na Eklenen “Geçici İstihdam Güvencesi”
Kanun Tasarısına göre;
- 4857 sayılı İş Kanunu’nun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin iş sözleşmesinin, üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının ikinci bendinde gösterilen (ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri) sebepler dışında işveren tarafından feshedilmesinin yasaklanması,
- Fesih yasağı uygulanan bu süreçte işverenin işçiyi ücretsiz izne ayırabilmesi imkânı sağlanması,
Öngörülmektedir.
Getirilecek olan fesih yasağının süresini altı aya kadar uzatma yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesi planlanmaktadır.
Tasarıda yer alan madde metni aşağıdaki şekildedir;
Geçici İstihdam Güvencesi
GEÇİCİ MADDE 10- Bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin iş sözleşmesi, COVİD-19 salgın hastalık neticesinde kamu yararının gerektirmesi nedeni ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının ikinci bendinde gösterilen sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez.
Birinci fıkra çerçevesinde fesih yasağı uygulanan hallerde işveren işçiyi ücretsiz izne ayırabilir.
Bu madde kapsamında belirlenen fesih yasağı süresini altı aya kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.
- 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na Eklenen Geçici 24 üncü Madde ile Sağlanacak “Nakdi Ücret Desteği”
- 4857 sayılı İş Kanunu’na eklenmesi planlanan geçici 10 uncu maddesi çerçevesinde ücretsiz izne ayrılan işçilere,
- 15/3/2020 tarihinden sonra işten çıkarılmış olup, 4447 sayılı Kanun’un diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden istifade edemeyen işçilere,
4857 sayılı İş Kanununun geçici 10 uncu maddesi çerçevesinde belirlenen fesih yasağı süresince Fondan her gün için 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği verilmesi planlanmaktadır.
Ayrıca ücretsiz izin verdiği işçiyi çalıştıran işverene, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102 nci maddesinde belirlenen idari para cezalarının dört katı olarak uygulanması öngörülmektedir.
Fesih yasağı ile uyumlu bir şekilde 4447 sayılı kanuna göre verilmesi planlanan nakdi ücret desteğinden yararlanma süresini altı ay süreyle uzatma yetkisinin yine Cumhurbaşkanına verilmesi planlanmaktadır.
Tasarıda yer alan madde metni aşağıdaki şekildedir;
GEÇİCİ MADDE 24- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici onuncu maddesi çerçevesinde ücretsiz izne ayrılan işçilere ve 15/3/2020 tarihinden sonra işten çıkarılmış olup, Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden istifade edemeyen işçilere, 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici 10 uncu maddesi çerçevesinde belirlenen fesih yasağı süresince Fondan her gün için 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği verilir.
Birinci fıkra çerçevesinde ücretsiz izne ayrılarak ücret desteğinden yararlanan işçinin işveren tarafından fiilen çalıştırılmaya devam ettiğinin tespiti halinde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102 nci maddesinde belirlenen idari para cezaları dört katı olarak uygulanır.
Bu madde kapsamında verilecek nakdi ücret desteğinden yararlanma süresini altı ay süreyle uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.
Bilgilerinize sunulur.
Bülent KONCA |
İsmail OTLUBEL |
Mehmet DEMİR |
Yeminli Mali Müşavir |
SGK E. Başmüfettişi |
Yeminli Mali Müşavir |