SERİ   : 2019/01/05                                                                                                                         18.01.2019

       KONU: Kur Farklarının KDV'ye Tabi Olması

                                      

18 Ocak 2019 tarihli ve 30659 sayılı Resmi Gazete’de 7161 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair yayımlanan Kanunun 18. maddesi ile Katma Değer Kanunun 24. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine “fiyat farkı” ibaresinden sonra gelmek üzere “kur farkı” ibaresi eklenmiştir. 

 

“Matraha dahil olan unsurlar:

            Madde 24 – Aşağıda yazılı unsurlar matraha dahildir:

  1. a) Teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri,
  2. b) Ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar,
  3. c) Vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler.”

           

Böylelikle; Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin, ”Matrah, Nispet ve İndirim” başlıklı 3’üncü bölümünün, ”A- Matrah, 5. Matraha Dahil Olan Unsurlar” başlığı altında düzenlenen ”5.3. Kur Farkları” alt başlıklı bölümündeki;

 

Bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek ifade edildiği işlemlerde, bedelin kısmen veya tamamen vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten sonra ödenmesi halinde, satıcı lehine ortaya çıkan kur farkı esas itibarıyla vade farkı mahiyetinde olduğundan, matrahın bir unsuru olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

 

Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanır.

 

Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.” denilmekte olup, kur farkının matrahın bir unsuru olarak vergilendirilmesi tereddütsüz hale gelmiştir.

 

 

 

Kur farklarının KDV’ye tabi olup olmadığı, “7161 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair yayımlanan Kanunun” 18. maddesinin yayımı tarihi olan 18 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmesi ile kur farklarının KDV'ye tabi olacağı netleşmiştir.

 

Bilgilerinize sunulur.

 

 

 

Bülent KONCA

Güney ÇINAR

Mehmet DEMİR

Yeminli Mali Müşavir

(SMMM/ Genel Koordinatör)

Yeminli Mali Müşavir