SERİ    : 2020/03/12                                                                                        TARİH : 27/03/2020

KONU : 2020 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Desteği

2020 yılı için öngörülen asgari ücret desteğine ilişkin 25/3/2020 tarihli ve 7226 Sayılı Kanunla, 26.03.2020 tarihli ve 31080 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

2020 yılı Asgari Ücret Desteği ile ilgili, mükelleflerimiz nezdindeki tereddütler ve özellikle cari ayda asgari ücret desteğinden yararlanmaya dönük takip yapma açısından detay bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

  1. Asgari ücret desteği, 2020 yılı Ocak – Aralık devresi için verilecek olup ilgili ayın desteği, takip eden ayın prim borcuna mahsup edilecektir. 2020 yılının hali hazırda ödenmemiş olan 2020/1 ve 2. aylarına ilişkin asgari ücret desteği, birikmiş olarak ilk ödenecek priminden mahsup edilecektir.
  2. 2020 yılı için öngörülen asgari ücret destek tutarı, bir önceki yılın aynı ayında uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalılardan, günlük kazancı 128,00’nin altında olanların gün sayısının, cari ayda ödenecek sigorta priminden mahsup edilmek üzere günlük 2,5 TL. ile çarpılması suretiyle hesaplanacaktır.

Örneğin 2019 yılı Mart ayında günlük kazancı 128,00 TL.’nin altında olan ve tüm sigorta kollarına tabi sigortalılarının gün sayıları toplamı 500 gün olan bir işyeri için bu tutar 500 x 2,5 = 1.250,00 TL. olacaktır.

  1. 2020 yılın herhangi bir ayında asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için, öncelikle ortalama sigortalı sayısının altında bildirimde bulunulmaması gerekmektedir.

Ortalama sigortalı sayısının hesabında ise, 2019 yılı Ocak – Kasım ayında uzun en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalılardan, vadeli sigorta kollarından bildirilen toplam sigortalı sayısı esas alınacaktır.

EMEKLİLER SAYIYA DAHİL EDİLMEYECEKTİR.

Gerek ortalama sigortalı sayısının belirlenmesinde, gerekse 2020 yılının ilgili ayında bu ortalamanın yakalanıp yakalanmadığını tespitinde, gün bildirimi yapılmayan (0 gün bildirilmiş) sigortalılar dikkate alınmayacaktır.

2020 yılında Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanılan aylarda, gün ve kazançları “0” olarak bildirilen sigortalılarda da toplam sayıya dahil edilmeyecektir.

  1. Ortalamanın küsuratlı çıkması halinde 0,01-0,49 arasındaki sonuç aşağı yuvarlanacak; 0,50 ve üstü ise tama iblağ edilecektir.
  2. Cari ayda bildirimi yapılan sigortalı sayısı, (asıl+ek prim belgesi)-iptal prim belgesi şeklinde hesaplanacaktır.
  3. Ay içinde aynı sigortalının çıkış-giriş yapması durumunda, bu sigortalı bir kişi olarak sayılacaktır.
  4. Aynı sigortalının birden fazla belge türünde bildirilmiş olması halinde, mükerrer kayıt dikkate alınmayacaktır.
  5. 2020 yılında sigortalı ve gün sayısını artırmaya yönelik yasal süresi dışında verilen prim belgelerinde kayıtlı sigortalılar, asgari ücret desteğinin hesabında dikkate alınmayacaktır.
  6. Destekten yararlanabilmek için prim belgelerinin yasal süresi içinde verilmesi gerekecektir.
  7. 2020 yılı öncesi tescil edilmiş işyerleri için, gerek geçmiş aylardan gerekse cari aydan kaynaklı prim, idari para cezası, gecikme zammı borcunun olması, ücret desteğinden yararlanmaya engel teşkil etmeyecektir.
  8. Ancak, 2020 yılında tescil edilmiş veya edilecek işyerlerinde asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için geçmiş veya cari döneme ilişkin prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.
  9. 2020 Ocak-Aralık dönemleri için, prime esas kazancın eksik bildirildiğinin veya hiç bildirilmediğinin denetim elemanı tarafından tespit edilmesi veya mahkeme kararı neticesinde ya da kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde, tüm dönem için destekten yararlanılamayacağı gibi yararlanılmış tutarlar gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte geri alınacaktır.
  10. 2020 yılında tescil edilmiş veya edilecek işyerlerinde, 2020 Ocak-Aralık devresinde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya kazancının eksik bildirildiği ya da bildirilen kişilerin fiilen çalışmadığının tespiti durumunda, tüm dönem için destekten yararlanılamayacağı gibi yararlanılmış tutarlar gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte geri alınacaktır.
  11. Sigorta primlerinin işçi ve işveren hissesinin devlet tarafından karşılandığı teşvikler kapsamında istihdam edilen sigortalılar için, teşvik düşüldükten sonra, varsa kalan tutar kadar asgari ücret desteği ödenecektir.
  12. 17103 ve 27103 sayılı Kanun kapsamında teşvikten yararlanılan sigortalılar için bu kanun teşviklerinden yararlanılan aylarda asgari ücret desteğinden yararlanılamayacaktır. Ancak, 2019 yılında bu teşviklerden yararlanılmış sigortalıların gün sayıları, asgari ücret desteğine esas gün sayılarının hesabında dikkate alınacaktır.
  13. Alt işverenlerin asgari ücret desteğinden yararlanabilmeleri için, 01.01.2020-31.12.2020 döneminde faaliyete devam ediyor veya faaliyete yeni başlayacak olması gerekmektedir. Her bir alt işverenin asgari ücret desteği, asıl işverenden ayrı olarak kendi işçi ve gün sayısına göre belirlenecektir.
  14. Alt işvereni bulunan ve 01.01.2020 tarihinden sonra tescil edilmiş işyerlerinde asgari ücret desteğinden, asıl işverenin gerek kendi gerekse alt işveren borcunun, alt işverenin ise sadece kendi borcunun bulunmaması halinde yararlanabileceklerdir.
  15. İşyerinin devri veya intikali durumunda asgari ücret desteği, işyeri sicil numarası değişmediğinden aynı işyeri üzerinden devam edecektir. İşyerinin başka bir SGK İl/Merkez müdürlüğünün görev alanına giren bir adrese taşınması durumunda ise işyerine yeni bir sicil numarası verileceğinden, adres değişikliği sisteme işlenerek asgari ücret desteği yeni işyeri sicil numarası üzerinden devam ettirilecektir.

Düzenlemeye aşağıdaki linkten erişilebilecektir.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/03/20200326M1-1.htm

Bilgilerinize sunulur.

 

Bülent KONCA

İsmail OTLUBEL

Mehmet DEMİR

Yeminli Mali Müşavir

SGK E. Başmüfettişi

Yeminli Mali Müşavir