5 Mayıs 2018 Cumartesi günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararı ile VUK Tebliğleri ile belirlenmiş faydalı ömürlerinin yarısı kullanılarak Amortisman ayrılacak iktisadi kıymetler açıklandı. Ayrıca, inşaat sektöründe KDV ve tapu harçları oranları yeniden belirlenerek, oranlarda indirime gidildi.

I-AMORTİSMAN UYGULAMALARI:

Vergi Usul Kanununa eklenen Geçici 30. Madde ile:

A-Sanayi Sicil Belgesine Sahip Mükelleflerin 31.12.2019 tarihine kadar İmalatta kullanacakları yeni makine ve teçhizat alımları,

B-AR-GE Faaliyetinde bulunanlara 31.12.2019 tarihine kadar İmalatta kullanacakları yeni makine ve teçhizat alımları,

C-Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflerin 31.12.2019 tarihine kadar İmalatta kullanacakları yeni makine ve teçhizat alımları için; mevcut faydalı ömürlerinin yarısı gibi bir süre kullanarak, amortisman uygulama imkanı getirilmiş idi.

Ancak; “A”da belirtilen “Sanayi Sicil Belgesine Sahip Mükelleflerin 31.12.2019 tarihine kadar İmalatta kullanacakları yeni makine ve teçhizatların” hangileri için mevcut amortisman süresinin yarısı gibi bir süre içinde itfa edileceği, bu Bakanlar Kurulu kararı ile belirlendi.

Buna göre; 1- Ekli listede belirtilen malları alan sanayi sicil belgesi sahibi imalatçılar, bu mallara ait amortisman sürelerini değil , bu sürelerin yarısı kadar bir süre içinde amortisman ayırma hakkına sahiptirler.

Not: Sanayi Sicil Belgesine sahip mükellefin bu uygulamadan yararlanabilmesi için ekli listede yer alan bir makine ve teçhizat alması gerekir.



Örneğin: Sanayi Sicil Belgesi sahibi mükellef, 1000.000 bedelle aldığı makinenin VUK Tebliği ile belirlenmiş amortisman süresi 10 yıldır. Mükellef Bakanlar Kurulunca ekli listede sayılan makineyi alıp imalatta kullanacak ise; 10 yıl süre ile yılda 100.000 TL şeklinde değil, bu sürenin yarısı olan 5 yıl içinde yılda 200.000 TL amortisman ayırma hakkına sahip olacaktır.

2-AR-GE Faaliyeti yürütenler ile yatırım teşvik belgesine sahip mükelleflerin bu maksatla aldıkları makine ve teçhizatlar için de mevcut amortisman süresinin yarısı gibi bir süre ile amortisman ayırma imkanları vardır. Ancak, bu uygulamadan yararlanmaları için ekli listede yer alan bir makine veya teçhizat olması şartı yoktur.

Örneğin; Yatırım teşvik belgesi kapsamında 6.000.000 bedelle alınan bir makinenin faydalı ömrü 6 yıldır. Ancak bu makine ekli listede yer almamaktadır. Buna rağmen mükellef, teşvik belgesi sahibi olduğu için 3 yıl içinde yılda 2.000.000 TL amortisman uygulayarak, itfa etme hakkına sahiptir.

II-KDV İSTİSNASINA İLİŞKİN DÜZENLEME KDV Kanununa ekli Geçici 39 madde ile:

1-Sanayi Sicil Belgesine Sahip Mükelleflerin, 31.12.2019 tarihine kadar İmalatta kullanacakları yeni makine ve teçhizat alımları KDV’den istisnadır.

2-AR-GE Faaliyetinde bulunanlara 31.12.2019 tarihine kadar İmalatta kullanacakları yeni makine ve teçhizat alımları KDV’den istisnadır.

Sanayi sicil Belgesi Sahibi mükelleflerin bu istisnadan yararlanabilmeleri için Bakanlar Kurulunca belirlenmiş ekli listedeki bir makine veya teçhizatın alınmış olması gerekir.

Not: Ar-Ge faaliyeti yürütenlerin KDV İstisnasından yararlanmaları için ise; Bakanlar Kurulunca ekli listede belirlenmiş makine veya teçhizatları almaları zorunluluğu yoktur. Ar-ge faaliyeti için alacakları herhangi yeni bir makine veya teçhizat; ilgili kanunlardaki (4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanundaki) şartların sağlanması halinde KDV istisnasından yararlanacaklardır.


III-TAPU HARÇLARINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER:

31.Ekim 2018 tarihine kadar konut ve iş yerleri için tapu harcı %2 olarak değil, %1,5 olarak uygulanacaktır. Bu tapu harcı indirimi sadece konut ve iş yerleri için geçerli olup, arsa ve araziler için geçerli değildir.

IV-KONUTTA KDV İNDİRİMİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER:

31.Ekim 2018 tarihine kadar %18 KDV’ye tabi 150 metre kare üstü konutlardaki KDV oranı %8 olarak uygulanacaktır.

KDV indirimi sadece konutlar için geçerli olup; iş yerleri için KDV oranı %18 olarak uygulanmaya devam edecektir.


V-İŞVERENLERİN KADIN ÇALIŞANLARA VERDİĞİ KREŞ DESTEĞİ İSTİSNA ORANI BELİRLENDİ

Gelir Vergisi Kanununun 23/16 maddesi ile; İşverenler tarafından bizzat kadın çalışanlara verilen kreş hizmeti ve gündüz bakım hizmeti, gelir vergisinden istisnadır. İşveren bizatihi bu hizmeti vermeyip, ödemeyi kreş ve gündüz bakım evi hizmeti veren kurumlara yaparsa, aylık brüt ücretin%15’i kadar olan destek tutarı gelir vergisinden istisna idi ve bu oranı artırma yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmişti. Bakanlar Kurulu yukarıda belirtilen kararı ile kreş ve gündüz bakım evi desteği istisna tutarını; aylık asgari ücretin %50’si olarak kararlaştırmıştır.
Sonuç olarak; işverenlerin kadın çalışanları için kreş ve gündüz bakım hizmeti veren kurumlara yapacakları ödemeler; Asgari ücretin brüt aylık tutarının %50’si kadarı Gelir Vergisinden istisna olacak yani Gelir Stopajına tabi tutulmayacaktır.

Not: Ekli Liste, yarı süreli amortisman ve KDV istisnası için yukarıda bahsettiğimiz makine ve teçhizatlar içindir.
Bilgilerinize sunulur.