SERİ    : 2020/04/17                                                                                       TARİH : 01/04/2020

KONU : Mücbir  Sebep Nedeniyle İhraç Kayıtlı Satışlara İlişkin İhracat Sürelerinin Uzatılması

SİRKÜLER

              Maliye Bakanlığı, Korona Virüs  Nedeniyle İhraç Kayıtlı Satışlarda İhracat Süresini Uzatan 68 Nolu Katma Değer Vergisi Sirkülerini 31.03.2020 tarihinde yayınlamıştır.

              Yapılan Düzenlemeyi Aşağıda Belirttiğimiz Şekilde  Özetleyip Açıklamak Mümkündür.

Normal şartlarda,  İmalatçılar tarafından Katma Değer Vergisi Kanunun 11/1-c  maddesine göre,  yapılan satışlarda;  ihraç  konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ayın başından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil-terkin uygulamasının şartları  sağlanmış olmaktadır.

Ancak,  Korona Virüs öncesinde de  ihracatın, mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle üç ay içinde gerçekleştirilememesi halinde, en geç üç aylık sürenin dolduğu tarihten itibaren 15 gün içinde başvuran ihracatçılara üç aya kadar ek süre verilebilmekteydi.

              Maliye Bakanlığının yayınlamış olduğu bu sirküler ile; genel bir  mücbir  sebep hali  kabul edilerek, mükelleflerin ayrıca süre uzatımı için vergi dairesine   müracaatına da  gerek kalmaksızın; ihraç kayıtlı teslimin yapıldığı tarihi takip eden ayın başından itibaren başlayan üç aylık sürenin sonu; 1/4/2020 ila 30/6/2020  tarihleri arasına rastlayan mükelleflerin  ihracatı gerçekleştirme süreleri,  mücbir sebep kapsamında üç ay daha uzatılmıştır.

İhracat süresi, belirtilen süreden önce dolmakla birlikte, ihracatın gerçekleştirilmesi için ek süre talebine ilişkin 15 günlük başvuru süresi yukarıda  belirtilen döneme (1.4.2020-30.6.2020)  rastlayan mükellefler de  bu  süre  uzatımından yararlanacaklardır.

 Yine, daha önce mücbir sebep veya beklenmedik durum halleri nedeniyle üç aydan kısa ek süre almış mükellefler için, alınmış olan ek sürenin dolduğu tarihin 1.4.2020 - 30.6.2020  tarihleri arasına rastlaması halinde, söz konusu ek sürenin de ilave bir başvuruya gerek olmaksızın üç aya tamamlanması uygun bulunmuştur.

Örnek 1: imalatçı (A) firması tarafından Ocak 2020 döneminde ihraç kaydıyla ihracatçı (B) firmasına teslim edilen malların ihracatı, 30/4/2020 tarihine kadar gerçekleştirilememiştir. İhracatçı (B) firması, ek süre talebi için vergi dairesine başvuru yapmaksızın, 31/7/2020 tarihine kadar ihracat işlemini gerçekleştirmesi halinde, tecil edilen vergi terkin olunacaktır.

Örnek 2: Daha önce beklenmedik durum hali nedeniyle bir aylık ek süre almış olan ihracatçı (C) firmasının 30/4/2020 tarihinde dolan ihracat süresi, mükellefin ilave bir başvuru yapmasına gerek olmaksızın, mücbir sebep kapsamında 30/6/2020 tarihine uzayacaktır.

          Not: Yukarıda  belirtilen mücbir  sebep halleri, daha  önce  belirlenmiş olan sektörler için değil, ayırım yapılmaksızın tecil-terkin kapsamındaki tüm mükellefler için geçerlidir.

              Bilgilerinize Sunulur.

             

           Mehmet DEMİR                                 Bülent KONCA                           Hasip TAMER

        Yeminli Mai Müşavir                    Yeminli Mali Müşavir               Vergi Bölüm Başkanı