2019/17 Tazminatlardan Kesilen Gelir Vergisinin İadesi
SERİ : 2019/03/17 26.03.2019
KONU : Tazminatlardan Kesilen Gelir Vergisinin İadesi
Bilindiği üzere 7103 sayılı Kanun ile 27.03.2018 itibariyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 25. maddesinde yapılan değişikle, hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra; karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar, kıdem tazminatı için öngörülen istisna tutarın hesabında dikkate alınmak kaydıyla vergiden müstesna tutulmuştur.
Ancak 27.03.2018 tarihinden önceki dönemlerde belirtilen adlar altında ödenmiş olup, gelir vergisi kesintisi yapılmış vakalar ile ilgili çokça dava açılması üzerine, bu kez 27.03.2018 tarihi öncesi devre ile ilgili yasal düzenleme yapılmıştır.
Bu amaçla yapılan düzenlemeyle, 30.01.2019 tarihli ve 30671 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7162 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa geçici 89. madde eklenmiştir.
Bu maddeye göre, 27/03/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisinin, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edileceği, hüküm altına alınmıştır.
Ne yazık ki bu düzenleme, yazılı ve görsel basın ile sosyal medya kanallarında “KIDEM TAZMİNATINDA KESİLEN GELİR VERGİLERİ AİDE EDİLECEK” şeklinde manipüle edilerek kamuoyuna sunulmuştur.
Bu tür haberleri okuyan birçok işçi ise daha önce çalışıp ayrıldığı işyerinin kapısını aşındırarak, işten ayrılışına dair bilgi-belge talep etmeye başlamıştır.
Bu durum da gerek işçilerin kendileri açısından gerekse işletmelerin insan kaynakları departmanlarında görevli personel açısından, zaman ve emek kayına neden olmaktadırlar.
Bu nedenle, belirtilen amaçla işletmeye gelen işçilerin görebilecekleri bir yere asılacak ekli duyuruyla, bir nebze de olsa bu işçilerin doğru bilgilenmelerinin ve zaman-emek kaybına sebebiyet vermeden işletmeden ayrılmalarının sağlanabileceği değerlendirilmektedir.
DUYURU
KIDEM TAZMİNATINDAN GELİR VERGİSİ KESİLMEZ !!!
Gerek kendiniz açısından gerekse müracaat ettiğiniz işletmelerde görevli personel açısından zaman ve emek kaybına neden olmamak açısından, bu duyuruyu dikkatlice okumanız büyük önem arz etmektedir.
Basında yer alan ve “KIDEM TAZMİNATINDA KESİLEN GELİR VERGİLERİ AİDE EDİLECEK” şeklindeki haberlere itibar etmeyiniz.
Bu yöndeki haberler doğru değildir, çünkü Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca kıdem tazminatından ZATEN gelir vergisi kesilmemektedir.
Habere dikkat çekmek ve daha fazla kişi tarafından okunmak veya izlenmek amacıyla kamuoyu yanlış veya eksik bilgilendirilmektedir. Bu haberlerin birçoğunun detayı okunduğunda, atılan başlık ile içeriğin farklı olduğu görülecektir.
Söz konusu haberlerde belirtilen ve iade edilecek gelir vergileriyle ilgili yasal düzenleme, 7162 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 89 maddedir.
BU MADDEDE İADE EDİLECEĞİ BELİRTİLEN KIDEM TAZMİNATINDAN KESİLEN GELİR VERGİSİ DEĞİLDİR.
İade edilecek gelir vergisi, işveren tarafından “ikale”, “iş kaybı, “iş sonu”, “iş güvencesi” tazminatları gibi çeşitli adlar altında işçiye ödenen ve gelir vergisi kesilmiş KIDEM TAZMİNATI DIŞINDAKİ ödemelerdir.
Bu adlar altında yapılan ödemelerden kesilen gelir vergisinin iadesi için ise;
- Öncelikle 27.03.2018 tarihinden önce, “karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlardan” yararlanılmış olunması,
- Bu adlar altında yapılan ödemelerden kesilen gelir vergisinin iadesi için dava açılmamış, açılmış ise davadan feragat edilmiş olunması,
- Gelir vergisi kesintisinin üzerinden 5 (beş) yıl geçmemiş olması,
- İlgili Vergi Dairesinden temin edilecek matbu form ile kesintiyi yapan işverene müracaat edilmesi, gerekmektedir.
Bilgilerinize sunulur.
Bülent KONCA |
İsmail OTLUBEL |
Mehmet DEMİR |
Yeminli Mali Müşavir |
(SGK Eski Başmüfettişi) |
Yeminli Mali Müşavir |